Her skal du kigge efter saltet i varen
Der er store forskelle på indholdet af salt
Hvor meget salt er det egentlig i osten, i brødet eller i pastasaucen ? Kig på ingredienslisten eller næringsdeklarationen. Der kan være store forskelle indenfor for eksempel pastasauce. Nogle er helt uden salt, andre indeholder meget salt.
Ikke alle varer har angivet saltindholdet
Det er ikke altid, du kan se på ingredienslisten, hvor meget salt varen indeholder. Virksomhederne må selv afgøre, om de vil angive indholdet af salt i deres produkter, siger den mærkningsregel, der gælder for hele EU. Kun Finland har siden 1994 haft sin egen mærkningsregel for salt.
Kig efter salt eller natrium
Virksomhederne kan opgive saltindholdet enten som salt i ingredienslisten eller som natrium i næringsdeklarationen. 1 gram natrium svarer til 2,5 gange salt. Hvis der står natrium på næringsdeklarationen skal du altså gange med 2,5.
Hvad er meget, og hvad er lidt salt?
- Meget salt er 1,25 gram salt eller 0,5 gram natrium per 100 gram mad.
- Lidt salt er 0,25 gram salt eller 0,1 gram natrium per 100 gram mad.
- OK saltindhold er mellem 0,25 og 1,25 gram salt eller mellem 0,1 og 0,5 gram natrium per 100 gram mad.
- Spiser du en færdigret, som vejer 500 gram, og som indeholder 0,5 gram natrium per 100 gram, får du 2,5 gram natrium eller 6,25 gram salt i dig. Hvis du er kvinde svarer det til den øvre grænse for, hvad din krop har godt af på en dag.