Brødcooperativet lancerer julesmåkager: Fra Albertslund til dit julebord
Den store, mørke bygning i Albertslund, der huser Brødcooperativets bageri, er omsluttet af efterårståge. Det kimer ikke ligefrem til julefest, og det er da også de færreste danskere, der allerede er hoppet på juleræsekspressen her i begyndelsen af oktober. Men inde i bageriet er forberedelserne til Brødcooperativets nye projekt med julesmåkager i fuld gang.
”Det er jo ikke, fordi vi revolutionerer verden med vores småkager. Sådan ser jeg ikke på det. Men vi har trods alt skabt noget, der er vores. Det giver noget stolthed og noget ærekærhed, når vi selv har gået og udviklet opskrifter og selv er med til at producere det hele,” fortæller bagermester Heine Hansen, da han tager imod.
Hvad er Brødcooperativet?
Coops mission med Brødcooperativet er at gøre godt brød – og fra 2024 også småkager – tilgængeligt for alle til overkommelige priser. Op til jul laver Brødcooperativet over 5 mio. finskbrød, jødekager, pebernødder, vaniljekranse og brunkager, der ender i Coops butikker.
Mel på hjernen
Siden 2018 har Coop haft som Brødcooperativets mål at gøre godt brød tilgængeligt for alle – til overkommelige priser. Og nu er det altså blevet småkagernes tur.
”Vi har en masse viden. Både gennem vores eget fag og gennem vores store netværk i Coops forskellige afdelinger. Så nu vil vi bevise – også over for os selv – at vi kan lave småkager i stor skala,” fortsætter bagermesteren.
Derfor kan danskerne i december se frem til at sætte tænderne i både finskbrød, jødekager, pebernødder, vaniljekranse og brunkager fra bageriet i Albertslund.
Men det har været et stort projekt at få på vingerne. I spidsen for produktionen og, som han selv påpeger, med fingrene i 90 % af småkagerne står Heine Hansen.
Han har været bager i 34 år, og siden februar har han haft ansvaret for produktionen, kvaliteten og den daglige drift hos Brødcooperativet. At Heine Hansen stadig har hænderne i bolledejen, fornægter sig ikke. Arbejdsbukserne er hvidplettede af mel, og en stol i mødelokalet er reserveret kun til ham, for som en kollega påpeger, ”så plejer hans tøj at være godt krydret”.
Og Heine har altid mel på hjernen. Han kan gå rundt blandt kollegerne på gulvet i bageriet i sin helt egen verden og tænke over løsninger eller andre måder at dosere ingredienserne, helt ned på grammet, i forskellige småkagesammensætninger.
”Det er bare voldsomt spændende at rode med. Sådan har jeg altid haft det med mit fag. Jo mere nørdet det kan blive, jo bedre. Og det er kun blevet forstærket med årene,” fortæller han.
”Det er bare sådan noget, der hele tiden rumsterer oppe i hovedet.”
14.000 småkager i timen
Alt det har der været brug for i den lange proces med at få småkager i sortimentet. For siden maj har de prøvesmagt og justeret opskrifterne, til de til sidst stod med et tilfredsstillende produkt. Og nogle af småkagerne har været mere interessante at nørde igennem med end andre.
”Der er jo nogle traditioner og nogle småkager, hvor vi ikke har kunnet gøre så meget. En vaniljekrans er f.eks. svær at ændre særlig meget på. Men med både vores brunkager og pebernødder har vi virkelig givet den gas. Vi har bl.a. rigtigt peber i vores pebernødder, og selvom det kan lyde skørt, er peber i pebernødder altså ikke nødvendigvis en selvfølge,” forklarer Heine Hansen.
I bageriet laver de ca. 14.000 småkager og 18.000 pebernødder i timen. Og der er da også gang i de store røremaskiner, hvor ingredienserne blandes til 125 kg tunge deje, inden maskinerne sprøjter og fordeler småkagedej i de rette former, så de står snorlige på bagepladerne og er klar til afbagning. I alt skal det gerne nå at løbe op i over 5 mio. småkager og pebernødder, inden julemåneden er omme. Men Heine Hansen frygter ikke, at de har slået for stor en småkagedej op. Tværtimod.
”Jeg er ikke så bange for, at det falder til jorden. Jeg har spist rigtig mange småkager i år, hvilket ikke er den værste tjans at have, når de smager godt. Det gør også, at vi er helt klar til, at det er kunderne, der får glæde af småkagerne ude på julebordene i stedet for,” slutter Heine Hansen.
Lille og sprød
En småkage er en lille sprød, oftest flad, kage af hvedemel, sukker, smør og med forskellige smagstilsætninger og pynt. Småkager blev oprindeligt i middelalderen bagt i fedtstof, f.eks. klejner, men senere i ovn, efter at jernkomfuret blev almindeligt.
Kilde: lex.dk