Småkagegalleri: Hvorfor hedder det en pebernød?

Engang var småkager en ting, der blev bagt året rundt. Nu er det særligt i julen småkagerne huserer. Madhistorikeren guider dig gennem 5 af julens mest populære småkager

 

Julen er hjerternes fest. Og småkagerne. Bordene bugner med brunkager, vaniljekranse og pebernødder. 

Småkager blev for alvor allemandseje med indførslen af støbejernskomfuret i de danske hjem i slutningen af 1800-tallet, samtidig med at f.eks. sukker bliver lettere tilgængeligt. 

”Det, at vi i Danmark bliver selvproducerende med dansk roesukker, gør jo også, at bagværk bliver mere udbredt omkring år 1900. Tidligere var sukker forbeholdt eliten, der havde råd til det, men bliver omkring år 1900 et produkt, som de fleste danskere har råd til,” fortæller Bettina Buhl, madhistoriker og museumsinspektør ved Det Grønne Museum. 

I den tid var der også en særlig signalværdi i, at man i hverdagen altid kunne gæste husmoren til en kaffetår og lidt til den søde tand, fortæller Bettina Buhl. 

”Førhen bagte man jo småkager hele året rundt. Du havde som udgangspunkt lidt bagværk i din kagedåse, du kunne byde gæster. Det var husets renomme, der stod på spil.” 

Hudmødrene så frem til småkagebagningen

En tid, hvor man havde mange gæster, var i julen. Derfor var det også vigtigt, at kagedåserne var fyldt op. Og særligt husmødrene kunne se frem til at sætte produktionen af julesmåkager i sving.

”Som hjemmegående husmor havde man travlt, men man kunne jo godt lide lidt afveksling. Og afveksling fik du i årstidernes skifte. Der var syltekøkken i sensommeren og havearbejde i foråret. At man kunne bage julesmåkagerne, var også et brud på hverdagen. Endelig kunne man se frem til den søde tid. Flere af jeres ældre læsere vil kunne huske deres mødre stå at fylde mere end én kagedåse,” fortæller Bettina Buhl.  

Småkager fra Coop

I år har Brødcooperativet som noget nyt også kastet sig ud i småkagekunsten med 5 forskellige julesmåkager. I galleriet kan du få historien bag hver småkage.

Kilde: Bettina Buhl, madhistoriker og museumsinspektør ved Det Grønne Museum.