7 gode råd, der får batteriet på din elcykel til at holde længere
En elcykel kan give dig ekstra medvind på cykelstien og få dig hurtigere fra A til B – men kun, hvis batteriet virker. Vi har samlet 7 gode råd, der får batteriet på din elcykel til at bevare sin kapacitet og holde længere.
1. Undgå at oplade batteriet helt
Batteriet til din elcykel har det bedst, når der er mellem 20 og 80 procent strøm på. Her er spændingen i batteriet hverken for høj eller for lav.
Du kan sagtens lade batteriet helt op til 100 procent eller aflade det til under 20 procent, hvis det kun er for en kortere periode. F.eks. giver det mening at lade batteriet helt op, hvis du skal ud at cykle umiddelbart efter opladningen.
Hvis du ikke skal bruge batteriet med det samme, er det en god idé at stoppe med at oplade batteriet, inden det er fuldt opladt.
Desuden er det altid klogt at stoppe opladningen, når batteriet er ladt op, og ikke lade batteriet sidde i opladeren (eller opladeren sidde i stikket). En overopladning af batteriet kan i værste tilfælde føre til en celleophedning, som kan sætte ild i batteriet.
2. Opbevar batteriet ved stuetemperatur
kan ikke lide ekstrem kulde eller ekstrem varme. Derfor er det bedst at opbevare batteriet til din elcykel ved almindelig stuetemperatur (15-25 grader) og ikke i direkte sollys.
Batterier er heller ikke glade for fugt, så sørg også for, at opbevaringsstedet er tørt.
Så længe holder et elcykelbatteri
Et elcykelbatteri af god kvalitet har typisk 500-1000 opladninger i sig, før det begynder at miste kapacitet. Det svarer til 3-5 års brug, hvis du benytter batteriet hver dag.
Mange producenter garanterer minimum 500 fulde opladninger på deres batterier.
3. Brug den originale oplader
Oplad altid batteriet til din elcykel med den oplader, der fulgte med batteriet, eller en godkendt erstatning med samme spænding.
Bruger du en forkert oplader, risikerer du at skade batteriet. I værste tilfælde kan batteriet eksplodere.
4. Pump dine dæk og smør kæden
Den helt basale vedligeholdelse af cyklen gør, at batteriet (og du selv) skal bruge mindre energi på at drive cyklen frem. F.eks. kan et for lavt dæktryk og en rusten eller snavset kæde påvirke rækkevidden på batteriet og betyde, at batteriet skal oplades oftere. Så frem med pumpe og olie.
5. Undgå, at batteriet bliver helt afladt
Aflader du batteriet, så der er 0 procent strøm tilbage, risikerer du at beskadige batteriets celler og forkorte levetiden på batteriet.
Derfor bør du sørge for, at der altid er minimum 20 procent strøm på batteriet.
6. Oplad ikke batteriet i kolde omgivelser
Det er ikke en god idé at lade batteriet til din elcykel op i carporten, skuret eller andre steder, hvor der kan blive koldt. Tag opladeren og batteriet med indenfor i stuetemperatur i stedet.
De kemiske reaktioner i batteriet går langsommere, når det er koldt, og oplader du et batteri udenfor i kulden eller i et køligt rum, risikerer du, at der bliver opbygget et metallag på batteriets elektrode, som forringer batteriets kapacitet.
Kommer du direkte fra en kold cykeltur på elcyklen, så tag batteriet med ind, men vent en time eller to med at oplade batteriet, til det har fået stuetemperatur. Så er du sikker på, at den kondens, der kan opstå ved temperaturskiftet, er fordampet fra batteriet. Kondensvand kan skade elektronikken i batteriet.
Kulde påvirker rækkevidden
Når temperaturen falder i de kolde måneder, falder batteriets kapacitet. Husk at tage batteriet med ind i varmen, når du ikke bruger det.
7. Oplad batteriet, selvom du ikke bruger det
Bruger du ikke batteriet til din elcykel i en længere periode, så sørg alligevel for at få det opladt i ny og næ, f.eks. en gang om måneden. Selvom batteriet ikke bliver brugt, mister det hele tiden en lille smule strøm. Og oplades batteriet ikke jævnligt, mister det kapacitet.
Lad batteriet op til mellem 60 og 80 procent, hver gang du oplader det. Her har batteriets celler det godt og mister mindst muligt strøm.
Kilder: Jupiter Cykler, Kibæk Cykler, Power2bike, Cykelkram.dk og Cyklistforbundet.