Her er læsernes bedste bud: Gratis fornøjelser og attraktioner i hele Danmark

Samvirke spurgte læserne: Hvor finder man den bedste oplevelse? Hvor er den smukkeste natur? Og hvor skal man tage hen, hvis man vil have en god dag i sommervejret, uden at det koster en million. Klik ind og se læsernes svar

Haderslev Dampark

Haderslev Dampark ligger midt i Haderslev og byder på en smuk rosenhave og en krydderurtehave med alle de krydderurter, du kunne drømme om. Af krydderurterne kan du plukke alt det, du skal bruge. I det sydøstlige hjørne ligger den gamle klosterkirkegård med en række fredede gravsteder og mindesmærker for faldne soldater. I parken finder du også flere forskellige legepladser til større og mindre børn. Har du lyst, kan du leje en båd og sejle på dammen.

 

I parken finder du også en lang række forskellige skulpturer. Se blandt andet:

  1. Statue af købmand Peter Hiort Lorenzen (Hotel Nordens Have) af Carl Mortensen
  2. Kvindeskikkelse med krukke på hovedet ‘Danaiden’ af Johannes B. Bjerg
  3. Mindestenen over de danske faldne fra Første Verdenskrig. 

Foreslået af: Hanne Rindal Hansen

Læs meget mere om Haderslev Dampark

 

Havnø Mølle

Havnø Mølle - en hollandsk mølle ved Mariager

Havnø Mølle er en stråtækt, hollandsk mølle ikke langt fra Mariager. 
Den gamle mølle ligger i et meget smukt landskab mellem fjorden og Lounkær Skov, om sommeren er det muligt at få en rundvisning på udvalgte onsdage, og hvis vinden tillader det, kører møllen rundt. På særlige maledage males der mel, som sælges under navnet Havnø møllemel.

Du kan møde Havnø Mølles venner hver onsdag sommeren igennem.

Foreslået af Lene Christensen

Læs mere om Havnø Mølle på møllems egen hjemmeside

Hanvø Mølle er en del af Nordjyske Museer, der også omtaler møllen

 

Sjældne træer og flotte roser i Gerlevparken

I 1979 overdrog Grethe og Aage Kann Rasmussen et areal ved Gerlev uden for Jægerspris til Fonden for Træer og Miljø. Området bestod især af skov, og i dag kan du finde et arboret med sjældne træarter. En stor del af den gamle skov stammer helt fra 1880’erne.

I Gerlevparken kan du også finde smukke roser.

Der er ingen entre i Gerlev Parken, men du kan støtte parken med et valgfrit beløb via mobilepay.

Foreslået af: Birthe Hansen

Læs mere om Gerlevparken og få et oversigtskort over skov og roser

 

Riplay: Danmarks største legeplads findes i Ribe

Danmarks største legepark findes midt i Ribe. 12.500 kvadratmeter legeplads står klar til børn og legesyge sjæle. I parken findes ikke mindre end 20 forskellige rutschebaner, og du kan prøve kræfter med forhindringsbanen på 107 meter eller prøve legetårne, svævebaner og karruseller.

Parken er bygget af bæredygtige materialer, og faldunderlagene og løbestien rundt om parken er lavet af 24.000 genanvendte sportssko.

Riplay er åben alle dage fra 8 til 22.

Foreslået af: Birgit Pedersen

Læs mere om Riplay

Ringstien ved Hirtshals: Vandretur på 9 km med udsigt til Rubjerg Knude

En alsidig vandretur rundt om Hirtshals. På turen kommer du gennem alt fra bylandskab til trampestier i plantager og klitheder. Undervejs kommer du gennem Nejst Plantage, som er en rolig, lille skov, hvor der er masser af fuglesang og et alsidigt dyreliv. Følg stien mod syd gennem Ulvekær Mose, hvor Emmersbækken udspringer. 

Den videre tur følger blandt andet bækken ind mod Hirtshals igen.

Undervejs findes masser af borde og bænke, til når frokosten skal spises, eller benene hviles. 

Foreslået af: Charlotte Vinther

Læs mere og hent et kort over vandreturen

Gratis marionetforestilling midt i København: “Den forunderlige rejse”

”En pige må forlade sit hjem. Med en livlig dragefugl som sin følgesvend begiver hun sig ud på en lang og farefuld rejse.” Sådan lyder første del af beskrivelsen af et af dette års teaterstykker på Marionetteateret, der har indgang fra Kongens Have i København. 2 gange om dagen, 6 dage om ugen er der gratis forestilling med marionetdukkerne, og i august tager forestillingen på turné forskellige steder i København.

Foreslået af: A. K. Brok-Kristensen

Læs mere om sommerens forestillinger

Imponerende natur i Vejle Ådal og Danmarks måske ældste bro

Vejle Ådal er en af Danmarks længste og dybeste tunneldale og blev dannet i istiden. Dalen strækker sig fra Vejle mod Egtved, og Egtvedpigen har sikkert haft sin gang i området. I dag er dalen især kendt for sine mange vandre- og cykelruter, hvor den mest kendte måske er Bindeballestien, der løber der, hvor den nedlagte jernbane mellem Vejle og Nørre Nebel lå.

I Vejle Ådal finder du også resterne af et imponerende stykke ingeniørkunst: Broen ved Ravning Enge. Broen er opført omkring 980 – formentlig under Harald Blåtands regeringstid. Broen var mere end 700 meter lang og strakte sig over Ravning Enge. I dag er et lille stykke af broen rekonstrueret.

Tag frokosten med og nyd de mange oplevelser, dalen byder på.

Foreslået af: Flemming Nakinge Nielsen

Læs mere om Vejle Ådal

Læs mere om Broen ved Ravning Enge

Dodekalitten: Kunst og lydinstallation på Lolland

Dodekalit er græsk og betyder ‘tolvsten’, og der er netop planlagt 12 skulpturer til den cirkel, du kan se i landskabet. Stenene er 7-9 meter høje, og kunstværket er skabt af Thomas Kadziola. De enorme skulpturer har alle ansigter, der vender mod midten af den store cirkel, der er 40 meter i diameter. Under en kreds af siddesten er indbygget et lydanlæg, der lader Wayne Siegels rumlige elektroniske musik klinge i døgnets lyse timer året rundt. Det er hygge og uhygge, jord og ånd, virkelighed og magi, der møder hinanden ved Dodekalitten.

Dodekalitten findes på toppen af de Lollandske Alper, og der er en sti til skulpturerne fra Kragenæs Havn. Fra Dodekalitten er der udsigt til jættestuen Glentehøj og flere gravhøje fra bronzealderen.

Foreslået af: blandt andre Birgitte Bak, Susanne Rasmussen og Lene Broe

Læs mere hos Visit Lolland-Falster

Læs om dodekalitten på kunstprojektets hjemmeside 

Klokketårnet i Faaborg

Klokketårnet i Faaborg

Lyt til klokkerne eller se ud over øhavet fra klokketårnet i Faaborg

Midt i Faaborg står et klokketårn tilbage fra byens første kirke, Skt. Nikolaj kirke, der blev bygget i 1200-tallet. Efter reformationen i 1536 blev kirken revet ned, men klokketårnet står stadig. Klokkespillet med 38 klokker blev skænket i 1960 af vinkonsul Andersen, Odense. Klokkerne er støbt i Holland, og i dag kan du lytte til klokkespillet 4 gange i døgnet. Melodierne skifter hver måned.

Brug en tyver og få adgang til tårnet, hvor der er god udsigt over Faaborg og det sydfynske øhav.

Foreslået af: Margit Andersen

Her kan du finde en liste over de skønne melodier, klokkerne spiller

Sluserne i Højer og Vadehavet

Længst mod vest i det sydvestligste hjørne af Danmark finder du imponerende bygningsværker og imponerende natur. Landskabet er fladt, du er jo i Tøndermarsken, og du føler dig nemt uendeligt lille, når du står på kanten af havet. Vadehavet er i nogle perioder af dagen tørlagt havbund, så langt øjet rækker, mens de samme områder få timer senere er helt oversvømmet.

Besøg det fremskudte dige og Vidåslusen, der beskytter Tøndermarskens 12.000 hektar jord (og de 15.000 indbyggere i området) mod oversvømmelser. Besøg også Højer Gamle Sluse, der blev bygget samtidig med en del af diget i 1861.

Foreslået af: Christian Clausen

Læs mere om sluserne og området omkring marsken

Røsnæs – natur i kanonklasse

Røsnæs er oplevelser i særklasse – så særlige, at Røsnæs faktisk blev en del af Danmarks naturkanon i 2018. På Røsnæs finder du Danmarks største vingård, klinterne ved Kongstrup, Vågehøj og fyret på spidsen af Røsnæs. For bare at nævne nogle af de mange oplevelser.

Røsnæs Rundt guider jer via 13 landmarks rundt i Røsnæs´ smukke natur. På ruten vil I opleve fantastisk natur, få fortalt spændende historier og blive introduceret til aktiviteter både til vands og til lands. Glæd dig for eksempel til det sydlige klima ved Horsedalen.

Foreslået af: Hanne Meier

Læs mere om Røsnæs 

Bramslev Bakker ved Mariager Fjord

Bramslev Bakker er et stort, sammenhængende og fredet naturområde ned til Mariager Fjord ikke langt fra Hobro – faktisk begynder en af vandrestierne i området ved lystbådehavnen i Hobro.

De første dele af området blev fredet i 1934, og i alt er området i dag på 300 hektar og overdrevslandskabet, der primært består af lyngområder og enebærkrat, smukt bevaret. I området findes flere vandrestier og pladser, hvor du kan spise medbragt mad. Vil du blive i området, kan du booke dig ind på campingpladsen. 

Foreslået af: Lone Wasehuus

Læs mere om Bramslev Bakker

 

Vil du bidrage med et tip? Så udfyld formularen herunder: 

Imponerende udsigt på Helgenæs - få en slikkepind, hvis du har en hulsten

At besøge Sletterhage Fyr er en særlig oplevelse - ikke mindst, hvis du kommer i aftenskumringen, hvor sensommeraftenlyset er flot og gør udsigten over Aarhusbugten endnu smukkere. Sletterhage Fyr har en imponerende arkitektur i sig selv, og faktisk har fyret inspireret til to lamper, som FDB Møbler har designet. 

Kommer du i dagtimerne, så led efter en hulsten på stranden. Børn kan bytte en hulsten til en slikkepind i den kombinerende iskiosk og pølsevogn. 

Foreslået af: Ida, der følger Samvirke på Instagram

Sydhavnstippen: Unikt naturområde midt i København

Ikke langt fra Københavns Rådhus findes naturområdet Sydhavnstippen. Området er vokset til oven på en fyldplads, og i dag trives dyreliv (og menneskeliv) med vand til 3 sider og fuglebeskyttelsesreservat. Sydhavnstippen er et yndet udflugtsområde - og du kan møde reserverede alpakaer og får, der græsser i området. Tag madpakken med og hold en vild picnic. Om efteråret kan du samle bær og æbler på Sydhavnstippen, der er forbundet til Valby med en bro. 

Ikke langt fra Sydhavnstippen findes Valbyparken, hvor der er en stor legeplads til børn.

Foreslået af: servedbysunderland på Samvirkes Instagram

Læs mere om Sydhavnstippen

Naturlegepladsen ved Kroppedal Museum i Vestskoven

Er du til forhindringsbaner i skoven? Så besøg Kroppedal Museum, der ligger i Vestskoven ved København, hvor der netop er åbnet en laaaaaaaang forhindringsbane. Banen byder på masser af udfordringer og oplevelser og er den længste forhindringsbane i Københavnsområdet. Er du alligevel ved Kroppedal, er der hele sommeren forskellige gratis aktiviteter, du kan deltage i: bål, fortællinger om runer og vikingetiden eller en masse temaeftermiddage om biodiversitet.

Foreslået af: Lonnie Ladehoff

Læs mere om forhindringsbanen

Den genfundne bro ved Brædstrup

Det var Nordens højeste stålgitterbro, da den blev bygget kort før år 1900. Mere end 85 år var broen dækket til af jord, sand og sten.

Nu kan du besøge den smukke bro, der ligger i skovene ved Brædstup. Broen var en del af den gamle Bryrup-jernbane. Du kan parkere 300 meter derfra og tage en kort, smuk tur i skoven, inden broen åbenbarer sig. 

Læs mere om Den genfundne Bro

Foreslået af: Henrik Lykke Nielsen