8 åndehuller i København

København byder på mange skjulte og mere velkendte åndehuller, hvor man kan slappe af og nyde den smukke natur eller arkitektur. Tag med på en tur til nogle af de dejlige steder, hvor du kan glemme hverdagens stress og trække vejret dybt.

1. Vestre Kirkegård - find den indre ro

Kender du trangen til at krybe ind i en osteklokke, hvor du kan lukke verden ude et kort øjeblik? Så findes der et sted: Terapihaven i den sydlige del af Vestre Kirkegård. Stedet, der også benyttes af stressramte i behandlingsforløb hos Københavns Kommune, er en oase af fred. Haven inviterer dine sanser til at skabe ro i krop og sind. Terapihaven er ikke egnet til leg, og børn må kun færdes i haven i selskab med voksne. 

2. Indre by - leg med bobler og buer

Bag Kultorvet gemmer sig et sted, hvor du kan slippe byens travlhed. Midt på Hauser Plads findes en moderne og børnevenlig oase, der står i kontrast til de historiske huse. Hauser Plads er opkaldt efter den schweiziske købmand Conrad Casper Hauser, som efter at København var blevet bombarderet af englænderne i 1807, købte de ødelagte huse omkring pladsen og opbyggede dem på ny. Børnenes boblende legerum er indhegnet. 

 

3. Nørrebro:  Tag en klatretur  i junglen 

I et råt område med graffitikunst på husgavlene ligger BaNanna Park. Det store ubebyggede areal på Nørrebro var stemplet som giftgrund, efter at olieraffinaderiet L.C. Glad og Co. nedbrændte i 1980. Oprindeligt ville kommunen bygge boliger på pladsen. Men beboerne i nabolaget så et potentiale i at forvandle de 5000 kvadratmeter til et grønt frirum for børn og voksne. De tog kampen op og fik opbakning til idéen efter at have indsamlet 2300 underskrifter. I 2010 fik beboerne det grønne areal med masser af træer og planter. I parken er der nu etableret en frodig jungle til klatrelystne børn og voksne. Der er også boldbaner og en sti rundt om parken, der benyttes til rulleskøjteløb, cykling og løb. Hvis du har trang til at klatre op ad væggene, kan du benytte dig af en 14 meter høj klatreportal, og der er et legeunivers til både de små og store børn.

4. Vesterbro - Besøg vesterbroernes fælles baghave 

Børn, der leger, og forældre med et vågent øje og en latte i hånden, unge, der sidder i solen, og ældre, der har slået sig ned på en bænk. Skydebanen er en fælles baghave for beboerne på Vesterbro. Rundt om parken rejser sig kulørte huse med små altaner. Bag den tunge låge i byporten ved indgangen fra Istedgade finder du en stor legeplads med svævebane, boldbane og god klatreplads til børnene. Legepladsen har også et stort bassin, som børnene pjasker i på varme sommerdage. Bag legepladsen findes et grønt område med græs, træer og bænke, der er placeret, så du altid kan fange eftermiddagssolen. Skydebanen blev anlagt tilbage i 1700-tallet, så de kongelige havde et sted, hvor de kunne more sig og gå på jagt. I takt med at befolkningen voksede i det omkringliggende område, blev byporten bygget i 1887 for at beskytte de lokale mod vildfarne projektiler. 

 

5. Carlsberg Byen  - Gå på opdagelse i bryggerens have 

J.C. Jacobsens Have er en lille park, men så godt gemt, at man skal begive sig på en opdagelsesrejse i Carlsberg Byen for at opdage den. Haven ligger cirka 2 minutters gang fra Humletorvet og Carlsberg Station. Bryggeren rejste meget i Europa og lod sig inspirere af tidens haveindretning. Han bragte mange sjældne planter, træer og vækster med hjem fra sine rejser, som er udplantet i haven sammen med frø og planter, som blev bestilt hjem fra hele Europa. I huset, der er tilknyttet haven, boede bryggeren indtil sin død. Efterfølgende boede nobelpristageren Niels Bohr i huset indtil sin død i 1962. Det er hyggeligt at gå på opdagelse i bryggerens gamle have, læse om de forskellige træsorter og sætte sig og lytte til det rislende springvand i den fint iscenesatte park. 

 

6. Ørestad - Få luft i byparken  

Midt i et moderne boligområde med høje huse, hoteller, nationale og internationale virksomheder placeret tæt på Danmarks største storcenter ligger Ørestads bypark. Da Ørestad var på tegnebrættet tilbage i 1998, så arkitekterne bag byggeriet af de almene boliger muligheden for et grønt areal. Byparken, der er på størrelse med Ørstedsparken i det indre København, blev indviet i 2008. Området har udviklet sig til et af de tættest befolkede områder nær København, men Igennem årene har parken også udviklet sig med en glaspavillon, en legeø, boldbaner og masser af stier og skulpturer. Vil du besøge Byparken i Ørestad City, tager det kun 7 minutter med toget fra Hovedbanegården.

 

7. Sydhavnstippen - Se isfugle og lamaer  

Sydhavnstippen er et fredet område og et levn fra en tidligere losseplads for byggeaffald og overskudsjord. Gennem årene har naturen taget kontrol over området, og et rigt dyreliv er opstået. Om vinteren er stedet 
f.eks. kendt for sine isfugle. På de 40 hektar kan du også se fritgående får og alpakaer, samtidig med at du kan nyde havudsigten og få et kig til fuglereservatet på Kalveboderne i horisonten. Sydhavnstippen findes øst for Valbyparken og Haveforeningen Musikbyen. 

 

8. Damhussøen - Løb en tur om søen

Hvis du kan lide at sætte farten op i naturskønne områder, indbyder Damhussøen til en rask løbetur på i alt 3,4 km omkring søen. Det er 84 år siden, at Damhussøen og Damhusengen blev til en offentlig park. Tilbage i 1891 var søen med til at forsyne københavnerne med vand, men det stoppede, i takt med at idéen om en offentlig park blev født. I dag findes der en naturlegeplads mellem Damhussøen og -engen. Her kan børnene træne deres balance på bomme og linedansertov eller klatre, rutsje og gå på hængebro. Du kan også sejle i optimistjolle på søen i sommerhalvåret. 

 

Foto:  Martin Juul, Thomas Busk, Nicholas Ransome/Arkitekturbilleder.dk, By & Havn, Kbh. kommune og Visitcopenhagen