Trusse, tampon eller bind? Bliv klogere på menstruationsprodukterne og deres historie
3 ting, du måske ikke ved om menstruationstrusser
1: Trusserne har 3 lag: Et lag af bomuld eller mikrofiber, der hjælper med at holde overfladen tør. Et lag af viscose eller polyester, der absorberer blodet. Og et lag af nylon eller lycra behandlet med et vandafvisende stof, så blodet ikke kommer på afveje.
2: Når menstruationstrusserne er brugt, skal de skylles i koldt vand, lige når man tager dem af, indtil vandet er klart.
Derefter kan de vaskes i vaskemaskinen ved 40 grader, eller efter anvisningen på pakken.
3: Der findes menstruationstrusser, som er designet specielt til natbrug, og som sikrer, man ikke bløder igennem, mens man sover. På samme måde findes der menstruationstrusser specielt designet til sport.
Menstruationskop
Mange tror måske, at menstruationskoppen er et nyt produkt, men faktisk blev menstruationskoppen opfundet i 1930’erne samtidig med tamponen. Koppen blev dog først for alvor populær i 00’erne. Den fremstilles af medicinsk silikone, hvilket hindrer bakterievækst. Koppen skal tømmes og vaskes 2 gange i døgnet. En menstruationskop kan holde i op til 10 år. Efter endt menstruation skal koppen koges for at dræbe mulige bakterier. Koppen har en meget lille miljøpåvirkning.
Hygiejnebind
Engangshygiejnebindet blev opfundet i 1890’erne, men helt frem til 1950’erne var det almindeligt at strikke sine egne bind. De strikkede bind kunne vaskes og bruges igen. I dag består engangsbindene af 90 procent plastik. Der findes dog lidt grønnere alternativer i form af bind af økologisk bomuld. Fordelene ved menstruationsbind er, at det er let at anvende, uden at noget skal indføres i skeden.
Tampon
vTamponens historie går helt tilbage til det gamle Grækenland, hvor man brugte en pind bundet med lærredsstrimler, så man kunne forhindre blødningen. I 1930’erne kom den moderne tampon, som er lavet af 100 procent bomuld. Tamponen skal skiftes efter maksimalt 8 timer, da der ellers kan udvikles bakterier. Tamponen er nemmere at bruge end eksempelvis et bind, hvis man dyrker sport eller svømmer.
13 år
I dag får piger i gennemsnit deres første menstruation, når de er 13 år gamle. For 100 år siden var gennemsnits-
alderen 17 år
Det er gratis i Skotland
I Skotland har man gjort menstruationsprodukter gratis for alle, der har behov for dem.
Derudover skal skoler og universiteter i Skotland, stille menstruationsprodukter gratis til rådighed.
I Danmark er der også, i marts 2023, kommet et borgerforslag om, at menstruationsprodukter skal være frit tilgængelige på arbejdspladser, skoler og andre offentlige instanser.
Hvilke menstruationstrusser findes der?
Menstruationstrusser findes i forskellige udgaver og modeller. Vælg en model, der matcher din tøjstørrelse og passer til din kropsbygning. Trusserne fås med forskellige sugeevne. Menstruationstrusser er næsten altid sorte, men der kan være forskel på det materiale, trusserne er lavet af.
Efterskole: Her er der gratis bind til eleverne
I et forsøg på at fremme ligestilling og fratage elever økonomisk byrde har Langelands Efterskole på opfordring af skolens rettighedsråd valgt at gøre menstruationsprodukter gratis. Produkterne, der er svanemærkede, findes derfor til fri afbenyttelse på alle skolens toiletter. Projektet er blevet til i samarbejde med SuperBrugsen i Rudkøbing.
Vidste du at ...
... på et helt liv bruger kvinder mellem 125 og 150 kg. menstruationsprodukter. Det svarer til ca. 12.000 engangstamponer eller -bind.