Klimavenlig og billig jul: Sådan skruer du ned for forbrugsfesten og sparer 2610 kr.
Køb brugte julegaver og spar 1500 kr.
De fleste danskere bruger ca. 3000 kr. på julegaver hvert år. Hvor mange af dem der går til genbrugsgaver, er uvist, men sikkert er det, at vi bliver mere og mere glade for genbrugsgaver. Ifølge tal fra DBA har 59 procent af danske kvinder og 57 procent af danske mænd i 2022 intet imod at modtage en gave fra genbrug. Derfor er det bare med at komme i gang med at søge efter årets julegaver på DBA, det lokale loppemarked, Trendsales, Reshopper, Gul & Gratis eller hvor du ellers finder dine genbrugskøb. Du kan desuden selv skrive brugte ting på din ønskeliste.
Bruger du normalt 3000 kr. på at købe nye julegaver, og anslår vi, at der kan spares i omegnen af 50 procent på at købe genbrug, kan du her skære 1500 kr. af julebudgettet.
Har du tid, kan du også lave dine egne (upcyclede) julegaver. Det kunne f.eks. være en af disse 6 hjemmelavede julegaver, der vil vække ægte glæde.
Udnyt julemaden bedre og spar op til 700 kr.
I gennemsnit kasserer hver husstand mad til en værdi af 700 kr. i december. Julemåneden er således den måned, hvor vi smider mest mad ud. Men sådan behøver det ikke være hos dig. Vi har samlet 24 tips til, hvordan du mindsker madspild til jul, som bl.a. handler om at rydde hurtigt af bordet, holde orden i fryseren og gemme lidt til januar. Dagene efter juleaften er det derudover oplagt at bruge resterne fra julemiddagen til nye retter.
Vidste du desuden, at der er nogle julevarer, du sagtens kan spise, efter holdbarheden er overskredet?
Pak gaverne bæredygtigt ind og spar 20 kr.
Meget gavepapir er overfladebehandlet og indeholder ofte farvestof, glimmer og lak. De mange stoffer gør det svært at genanvende, og derfor ender papiret i restaffald. Det samme gælder det traditionelle gavebånd i polyplast. Vil du spare på ressourcerne, bør du undgå det ikke-genanvendelige gavepapir og gavebånd. I stedet kan du specifikt bruge gavepapir, der kan genanvendes, eller finde alternativ gaveindpakning, du allerede har i hjemmet, f.eks. avispapir eller stofstykker. I så fald bliver gaveindpakningen både bæredygtig og gratis. Som gavebånd kan du bruge papir, bast, stof eller (sejl)garn. Få mere inspiration til bæredygtig indpakning af julegaverne her.
Gaveindpakningen er formentlig ikke det, der vælter dit julebudget, men lidt har også ret. Dropper du den traditionelle gaveindpakning, kan du spare omtrent 20 kr. på en rulle papir, lidt tape og nogle meter gavebånd.
Pynt op uden at købe nyt og spar 140 kr.
Mangler du julepynt til træet eller vindueskarmen, så lav pynt af noget, du har i forvejen eller kan finde i naturen, frem for at købe nyt. Du kan blandt andet strikke et kræmmerhus af garnrester, lave guldagern, muslingeengle eller kogletræer med materialer fra naturen, lave en dørkrans eller julestjerne af gamle køkkenruller eller julekugler af gamle elpærer.
Ifølge Danmarks Statistik bruger vi i gennemsnit 140 kr. på julepynt i november og december. Det er også, hvad du kan spare, hvis du vælger at droppe at købe ny pynt i år.
Lav en hjemmelavet slikkalender
Vil du ikke undvære årets slikkalender, men ikke har lyst til at købe en af de nyproducerede kalendere, kan du kaste dig over at lave din egen slikkalender ud af køkkenrullerør. Her er der kun penge at spare, hvis du vælger billigere slik end det, der ellers ville have været i julekalenderen, da kilopriserne på julekalendere og det tilsvarende slik ligner hinanden meget. Til gengæld kan du helt selv styre og sammensætte udvalget af julegodter i kalenderen.
Genbrug juletræet og spar 250 kr. (næste år)
Et juletræ kan godt genbruges, hvis du f.eks. har et i potte eller et træ af plastik, og når juletræet først er købt, kan du hvert år spare prisen på det juletræ, du plejer at anskaffe. Køber du normalt danskernes favorittræ, en nordmannsgran på ca. 2 m, sparer du i omegnen af 250 kr.
Er du på jagt efter den mest bæredygtige juletræsløsning, er svaret dog ikke så simpelt. De konventionelle juletræsdyrkere bruger sprøjtemidler, økologerne har en større spildprocent, og et plastikjuletræ er lavet af olie, og så skal du have det i minimum 10-12 år, før det er en gevinst for klimaet. Et juletræ i potte, der genbruges år efter år (eller bruges én jul og derefter plantes ud), er umiddelbart den mest bæredygtige løsning. Det kræver dog, at du følger vejledningen for, hvordan det skal behandles – f.eks. med en gradvis tilvænning til nye temperaturer – så træet ikke ender med at dø.
Vælger du at fælde et grantræ, kan du med fordel genbruge dit juletræ efter juleaften ved f.eks. at lave bordskånere eller knagerækker ud af det.
Kilder: Santander Consumer Bank, Danmarks Statistik og DBA.