Samvirke 1955: Emballagen skal tale pænt

I 1955 er selvbetjeningsbutikkerne nye i gadebilledet, og husmoderen øver sig på at finde de varer, hun gerne vil købe i butikken. Men kan emballagen afløse personalet bag disken, spørger Samvirke?

Butikker indrettes med selvbetjening 

Esbjerg og Omegns Brugsforening åbnede i 1949 Danmarks første selvbetjeningsbutik. Pludselig kunne kunden tage en kurv i hånden og selv plukke mel og marmelade ned fra hylderne. I stedet for varer i løs vægt og uindpakkede produkter mødte husmoderen nu varer i emballage.

 

Med emballagen skal varen kunne tale for sig selv og fortælle om indhold, kvalitet, pris – og det hele skal helst se indbydende ud. Emballagen overtager på den måde personalets arbejde, forklarer Samvirke i 1955, da selvbetjeningsbutikkerne begynder at blive udbredt.  

 

»Emballagen giver i reglen også husmoderen gode råd. F.eks. giver konservesdåserne, pakken med kagepulver og suppeblokken opskrifter på varens tillavning,« fortæller Samvirke videre i artiklen.

 

Samvirke opfordrer forbrugerne til at være på vagt overfor den lidt for smarte og højtråbende emballage:

 »Flotte kartoner er en misforståelse, hvis de fordyrer varen uforholdsmæssigt og er uden hygiejnisk eller opskriftsmæssig betydning.«

https://classic.samvirke.dk/magasin-artikel/varen-der-saelger-sig-selv

 

 

Læs mere om