Stueplanter om vinteren: Sådan plejer du potteplanterne i vinterhalvåret

Vinteren kan være hård og mørk at komme igennem. Det gælder også for dine grønne stueplanter, som ofte er skabt til at gro under lunere og lysere himmelstrøg. Her får du en let guide, så dine indendørs planter kommer godt gennem en mørk vinter

Vintermånederne byder på færre lyse timer. Det bruger mange planter som en hvileperiode. De skruer gevaldigt ned for væksten og har dermed også et mindre behov for vand og næring.

3 hurtige tips til grønne stueplanter om vinteren

  1. Vand og gød mindre om vinteren
  2. Find det rigtige sted for din plante at overvintre
  3. Hold fugten oppe og skadedyr væk

Læs mere i den uddybende guide herunder.

 

Vand planterne lidt mindre om vinteren

Potteplanter skal ikke vandes helt så meget om vinteren. De få lyse timer giver nemlig ikke planterne megen lyst til at gro – og mange grønne planter vil gå lidt i dvale om vinteren. Hvis du vander i samme omfang som i sommerhalvåret, kan det ske, at planterne får for meget vand. Overvanding ses typisk på, at planten får gule blade – for lidt vand gør bladene brune og visne.

 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Planter behøver næsten ingen gødning om vinteren

Umiddelbart kan det lyde en anelse kontraintuitivt, men det giver god mening: Når planten om vinteren helt automatisk skruer ned for væksten, skal den naturligvis heller ikke gødes særlig meget. Faktisk kan en del stueplanter helt undvære gødning om vinteren. Hvis du vil sikre dig korrekt gødning,kan du lægge gødningstabletter eller gødningspinde i jorden. De frigiver gødningen meget langsomt og i takt med, at planterne bruger det.

 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Stil potteplanten det rigtige sted

Stueplanter kan være kulde-varmefølsomme – for eksempel kan den populære violinfigen ikke lide at blive flyttet rundt eller at få træk. Generelt er grønne planter ikke så sarte over for træk, medmindre det er meget voldsomt. Hvis du placerer din plante lige foran et vindue i håb om at give den ekstra lys, så benyt eventuelt et andet vindue, når du lufter ud. Sørg også for, at plantens blade ikke rører ved ruden, da det kan give planten et kuldechok, som kan få bladene til at blive brune og falde af.

 

Planter skal have lys om vinteren – som udgangspunkt

Planters behov for lys er ikke ens, derfor bør du først og fremmest sætte dig ind i, hvor meget eller hvor lidt lys den specifikke plante har brug for. Om vinteren vil mange grønne planter naturligt smide nogle blade for bedre at kunne stå imod lysmanglen. Husk at tørre plantens blade nænsomt af med en fugtig klud, at holde dem rene og støvfri, så planten har mulighed for lysindtag.

 

Giv stueplanterne den rette temperatur

Grønne stueplanter vokser typisk ved en temperatur mellem 18 og 25 grader. Hvis din plante står klos op og ned ad en radiator, kan det være en idé at finde en plante, der kan tåle at tørre ud. Når du skruer op for varmen, bliver luften nemlig tør – og det samme gør dine planter. Det kan hjælpe at spraye med afkalket, lunt vand på plantens blade, så den bedre bevarer fugten.

 

Hold stueplanterne fri for utøj med et brusebad

Potteplanter er et vinterparadis for spindemider og skjoldlus. Skadedyrene bliver hurtigt flere i tør og varm luft, så kig efter i jord og på blade. Hvis plantens blade er klæbrige eller har pletter, er det tegn på skadedyr. Men inden du kaster dig over sprøjtemidler, bør du forsøge med et brusebad. Vikl en plastikpose omkring krukken, så jorden ikke bliver gennemvædet, og giv plante og blade et lunkent skyl i brusenichen.

 

Kilder: Gardena og haveglæder.dk