Find den bedste: 5 gode råd inden du køber robotstøvsuger
1. Hvor lang tid kan støvsugeren køre?
En robotstøvsuger er batteridrevet og skal lades op jævnligt. Køber du en model med for lidt batteri, skal robotten køre ad flere omgange, hvis hele huset skal støvsuges. Du kan nøjes med en batterilevetid på 60 minutter, hvis du bor i en mindre lejlighed eller støvsugeren skal støvsuge få rum. Har du en stor bolig, eller skal støvsugeren klare mange rum, bør du vælge en med batteritid på 90 minutter eller mere.
2. Skal robotten støvsuge, når du ikke er hjemme?
En del robotstøvsugere kan programmeres til at køre på bestemte tidspunkter. Nogle modeller kan endda programmeres via en app, så de kører på forskellige tidspunkter hver dag. Er der tilknyttet en app til robotstøvsugeren, kan du formentlig også starte robotten ved et tryk på telefonen, når du kører hjemmefra.
Husk HEPA-filteret
Når man støvsuger, kommer man uvægerligt til at hvirvle op i støvet. Vælg en model med HEPA-filter, så du er sikker på, at kun en meget, meget lille del af støvet slipper ud fra støvopsamleren igen. Et HEPA-filter tilbageholder 99,97 procent af partiklerne.
3. Er dit hjem robotegnet?
Robotstøvsugere elsker store rum og gulve uden alt for mange forhindringer. Har du mange små rum, har du sikkert mange hjørner og dørtrin i din bolig, ligesom møblerne står tæt – og det bør du tage højde for, når du vælger en robotstøvsuger. Nogle robotstøvsugere er bedre til at støvsuge langs kanter og navigere uden om forhindringer end andre. Tjek også højden på robotstøvsugeren, så du er sikker på, at den kan komme ind under sofaen eller andre lidt svært tilgængelige steder.
4. Har du kæledyr eller mange tæpper?
Overvej, hvilken type støv der skal fjernes fra hvilket underlag. De bedste robotstøvsugere fjerner mere end 50 procent af støvet ved en enkelt passage, mens de dårligste kun fjerner 4 procent. Robotstøvsugere har især udfordringer, hvis du har mange tæpper, eller hvis tæpperne er langhårede. En robotstøvsuger fungerer nemlig ved at feje og er dermed bedst til glatte overflader. Små partikler ender nemt nede i tæppet og er sværere for en robot at støvsuge op. Har du meget dyrepels, så vælg en robotstøvsuger med god sugeevne.
Ikke så god som en rigtig støvsuger
Skal du have lavet en grundig rengøring af gulvene i dit hus, bør du bruge en almindelig støvsuger. Selvom robotstøvsugere bliver bedre og bedre, vil der altid være et hjørne, hvor robotten ikke kan komme ind. Robotstøvsugeren kommer heller ikke op på møbler og kan ikke støvsuge dit tv eller anden elektronik, hvilket anbefales, hvis du vil mindske risikoen for allergi.
5. Hvor høj er sugeevnen?
Nogle misforstår desværre støvsugerens effekt (det tal, der opgives i watt) som et mål for, hvor godt støvsugeren suger. Watt-tallet kan man ikke bruge, i stedet skal du kigge på robotstøvsugerens sugeevne. Det er ofte et tal for, hvor mange liter luft der opsuges og filtreres i sekundet eller minuttet. Jo højere tal, jo bedre sugeevne.
Drop vanestøvsugningen
Vær opmærksom på dine vaner, hvis du køber en robotstøvsuger. Et forskningsprojekt på Yale University viser, at selvom robotstøvsugere bruger mindre energi pr. brugt tid, så anser mange husholdninger kun robotstøvsugeren som et supplement eller som en sjov gadget og støvsuger alligevel også med den almindelige støvsuger flere gange om ugen – det betyder, at husstandens samlede energiforbrug på støvsugning stiger, selvom robotten i sig selv er mere energieffektiv. Skal du være klimavenlig, skal du altså droppe en stor del af de supplerende ture med den store støvsuger – eller helt droppe robotstøvsugeren.