Er der forskel på almindeligt salt og Himalayasalt?
Jeg skriver, fordi jeg er forvirret over de mange forskellige udtalelser om, hvor sundt/usundt salt er, og jeg vil gerne vide, om der er jod i Himalayasalt. Måske kan du også svare på, om Himalayasalt og andet
havsalt bare er opreklamerede produkter?
Mei Larsen
Svar fra Leif Skibsted
Indholdet af jod i Himalayasalt har ingen praktisk betydning for vores indtag af dette livsnødvendige næringsstof. Himalayasalt indeholder 98% natriumchlorid, mens raffineret bordsalt indeholder 99% natriumchlorid.
Den lille forskel mellem de 2 slags salt skyldes ganske vist indhold af mineraler i Himalayasalt, men da det daglige indtag af salt kun bør være omkring 5 g svarende til en teskefuld, vil en udskiftning af bordsalt og køkkensalt med Himalayasalt ikke få nogen praktisk betydning for vores indtag af mineraler.
Både havsalt og Himalayasalt, der også oprindeligt er udfældet fra havet, indeholder kun lidt jod. Havvand og fødevarer fra havet indeholder derimod meget iodid, og det er bedre at spise mere af disse fødevarer for at få mere af det livsnødvendige jod.
Leif Skibsted er professor emeritus ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.