Redaktionen anbefaler






Lad bare halvtomme kaffekopper stå fremme, så huset ser beboet ud. Sørg også for, at tyven ikke kan slippe nemt fra din ejendom.
Julemåneden er en højtid for indbrudstyvene. I 2016 blev der begået indbrud i mere end 9000 danske hjem i årets sidste tre måneder med december som topscoren.
Selvom antallet af indbrud er faldet gennem de seneste år, er Danmark stadig et af de lande i Europa, hvor der er flest indbrud i forhold til antallet af indbyggere. En engelsk undersøgelse har vist, at du selv kan mindske risikoen for indbrud med op til 20%, hvis du gør en række forebyggende tiltag.
Julebesøg hos familien? Så er dit hus sikkert tomt i flere dage i julen. Lige noget for en indbrudstyv, der gerne vil være i fred. Flertallet af indbrudstyve undgår helst ejendomme, hvor det ser ud til, at der er nogen hjemme, viser en undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd.
»Lad avisen ligge slået op, lad kaffekoppen stå halvfyldt med kaffe og lad bare radioen køre, når du ikke er hjemme,« lyder rådet fra Anders Nissen, der er chef for Market & Products i G4S, der arbejder med sikring af både hjem og virksomheder.
Naboen kan også fylde sit affald i din skraldespand, og har det sneet, så hav som minimum en aftale med naboen om, at han tramper lidt rundt på havestien eller fra døren og ud til der, bilen plejer at holde. Sæt også timer-ure på lamperne – og gerne med en timer, der skifter tidspunkt for, hvornår lyset tændes og slukkes for hver dag.
Tyvene må ikke kunne arbejde i fred, hvis de vil begå indbrud i dit hus, fortæller Anders Nissen.
»Man skal fjerne arbejdsroen. Hvis det er muligt, så sørg for, at det er nemt at se ind i haven. Tyve forsøger aldrig at bryde et vindue op, hvis vinduet vender ud mod en trafikeret vej. En tyv vil ikke ses.«
Lyset skal derfor gerne tænde af sig selv, når nogen nærmer sig trappen eller kommer tæt på huset. Som minimum når du ikke er hjemme. Montér derfor en bevægelsessensor på din udendørs belysning, lyder rådet fra Anders Nissen.
Vinduer og døre er for dårligt sikret i Danmark. Et dårligt sikret vindue eller en dør, der er nem at bryde op, er guf for en indbrudstyv.
Anders Nissens råd er:
Bor du i lejlighed, gælder mange af ovenstående råd også for dig, men du kan også sikre dig på andre måder. Blandt andet sådan:
Sørg for, at beslag og hængelås på dørene til dit kælder- eller loftsrum er en kraftig type, der er monteret med møtrikker fra den indvendige side.
Få din nabo til at lægge din dørmåtte på plads, når der er blevet vasket gulve i opgangen
Brug dørtelefonen med omtanke og vær kritisk med, hvem du lukker ind
Sørg altid for, at fordøren eller porten til din opgang er lukket og låst
Tyve vil ikke opdages, og derfor er der langt mindre sandsynlighed for at komme hjem til et indbrud, hvis tyven kan se, at du har en alarm. Alarmen vil sende besked til et firma, hvis nogen tiltvinger sig adgang til dit hus.
Anders Nissen foreslår også, at du sætter et kamera op, du kan sætte til at overvåge dit hus, når du ikke er hjemme.
»Kameraet kan overvåge døren udefra, eller du kan have et kamera i nogle af rummene i din bolig. Det er blevet lovligt at overvåge sin ejendom, så længe man ikke optager billeder fra offentlig vej og skilter med overvågningen,« fortæller Anders Nissen.
Kameraet kan tage billeder, som politiet kan bruge i opklaringsarbejdet. Det øger chancen for, at du får dine ejendele tilbage, hvis tyven ikke blev afskrækket fra at begå indbrud hos dig. For både alarm og videokamera har en præventiv effekt, når det gælder indbrud.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10