hud

Tørre og sprukne hænder i vinterkulden? Se, hvad du kan gøre

Kulde og tør luft er hård kost for hænderne. Har du tendens til ru og sprukken hud, er det en god idé at bruge handsker og smøre hænderne dagligt med fed creme. Pas i øvrigt på med at udsætte dem for alt for meget vand og sæbe.

Huden på håndryggen er meget tynd og det gør hænderne udsatte, når vinteren gør luften tør ude og inde. 

Hvorfor bliver hænderne ru og tørre om vinteren?

Ru, røde og sviende hænder. Det er irriterende virkelighed for mange i vinterhalvåret. Når kulden sætter ind, falder luftfugtigheden nemlig – eller med andre ord: luften bliver mere tør. Og det er med til at udtørre huden, forklarer Lone Hvid, som er konstitueret ledende overlæge på Hudafdeling I og Allergicentret på Odense Universitetshospital.

»Kulden og den tørre luft er hård kost for huden – især på hænderne, som jo er meget udsatte, og især hen over håndryggen, hvor man har tynd hud,« siger hun.

Er det eksem?

Hvis en god fed creme ikke er nok til at reparere og bringe huden i ro, og hvis du oplever gener både sommer og vinter, så kan det være, du ikke bare har tendens til tør hud, men lider af eksem.  Samtidig bør du overveje at søge læge, hvis du oplever gener som svær kløe og små blærer.

Tørre hænder er ekstra sårbare

Når huden tørrer ud, forsvinder dens naturlige barriere, der beskytter mod fugt udefra. Tørre hænder er altså ekstra sårbare, når vi går rundt i regn, sne eller slud, eller hvis vi på anden måde udsætter hænderne for vand. Resultatet kan være sprukne, røde og sviende hænder – måske endda med små rifter.

Spis A-vitamin

A-vitamin kan modvirke tør og ru hud. Derfor kan det også være en idé at prøve at ændre på kosten. A-vitamin får du f.eks. grønt, æg og fisk.

Kilde: netdoktor.dk

Det kan du gøre, hvis du har tendens til sprukne hænder

Heldigvis kan du selv med simple midler gøre noget for at undgå generne, fortæller Lone Hvid:

Brug handsker: Handsker beskytter både mod, at huden tørrer ud i den tørre luft, og værger samtidig mod regn, sne og slud. Er du aktiv, eller producerer du bare meget sved, så sørg for at bruge handsker, der suger den overskydende fugt, eller hav et par skiftehandsker med, så du altid har tørre hænder.   

Brug en fed håndcreme: En god fed håndcreme er et af de bedste våben mod tørre og ru hænder, fordi det reparerer huden og hjælper med at genopbygge dens barriere. Jo højere fedtprocent, jo bedre. En creme med høj fedtprocent kan imidlertid være længe om at trænge ind i huden, så du kan overveje at bruge en creme med en fedtprocent på f.eks. 40 om dagen og 70 eller derover om aftenen, inden du går i seng, hvor det ikke gør så meget, hvis hænderne er fedtede. Der er ikke noget loft over, hvor mange gange dagligt du må smøre hænderne, så gør det efter behov. Den billige creme er lige så god som den dyre.

Undgå mange, lange og varme bade:
Det er dejligt at stå længe under bruseren eller sænke kroppen ned i et karbad, når det er koldt udenfor. Men vandet – især det varme vand – og sæben er med til at tørre huden ud, så pas på med for lange bade, hvis du har tendens til ru og sprukken hud.

Brug handsker, når du gør rent:
Det er en god idé at benytte et par rengøringshandsker, når du gør rent, for at beskytte hænderne mod vandet. Handskerne beskytter desuden mod parfume og andre stoffer i rengøringsmidlet, der kan være hårde for huden. Det anbefales i øvrigt, at man anvender et par tynde bomuldshandsker inderst, der kan suge den fugt, som naturligt opstår, hvis gummihandskerne anvendes i længere tid.

Brug koldt vand, når du vasker hænder – og overvej at spritte dem af i stedet:
Lunkent vand er ikke lige så hårdt for huden som varmt. Det kan også være en god idé at bruge håndsprit, når hænderne ikke er synligt snavsede, for at skåne dem for vandet.

Kilder: Lone Hvid, konstitueret ledende overlæge på Hudafdeling I og Allergicentret på Odense Universitetshospital og videnscenterforallergi.dk

Læs mere om