Tjek om du skal rette din forskudsopgørelse

Hvis forskudsopgørelser og skattefradrag er sort snak, kan det være svært at vide, om der skal rettes i den. Samvirke giver dig her nogle gode råd til at finde ud af, om du skal have rettet til i din forskudsopgørelse.

Hvis du vil undgå skattesmækket i marts, er det en god ide at finde lommeregneren frem og tjekke, at alt er, som det skal være på forskudsopgørelsen.

Ret til, hvis dit liv ændrer sig

Et skattesmæk i marts kan tage den kommende sommerglæde fra selv den bedste. Der er dog mulighed for at komme den økonomiske lussing i forkøbet, hvis du retter til i din forskudsopgørelse. Med de rigtige oplysninger sørger SKAT for, at de får, hvad de har krav på.

Har du det samme job, den samme løn og den samme bolig som sidste år, er der formentlig ikke mange grunde til at skænke forskudsopgørelsen så mange tanker, men hvis der er sket ændringer i dit liv, kan det være en god ide at komme omkring SKAT.dk.

Det er blandt andet, hvis:

  • Din indkomst har ændret sig
  • Du har solgt bolig
  • Du har købt bolig
  • Du er flyttet
  • Dine renteudgifter har ændret sig
  • Du er stoppet med at arbejde
  • Du er på SU

Din indkomst har ændret sig

Er du gået fra dagpenge eller SU til arbejde, har chefen været ekstra rundhåndet i lønposen, eller har du mistet jobbet i løbet af året, skal du formentlig have rettet til i din forskudsopgørelse. 

Du har solgt din bolig

Hvis du har solgt din bolig, skal du sørge for at melde det til SKAT. Du skal skrive flyttedatoen ind i din forskudsopgørelse og sørge for at rette til, hvis dine renteudgifter ændrer sig. Hvis det er en andelsbolig, skal du kun skrive ind, hvis dine renter ændrer sig. Der er ikke grundskyld på andelsboliger.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Du har købt en bolig

Hvis du har købt en bolig, kan du trække nogle af renteudgifterne fra i din ejendomsskat. Har du købt andelsbolig, er der ligesom før ikke grundskyld på den, men sørg igen for, at du får skrevet ændringer i dine renter ind, hvis du har taget et lån for at købe boligen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Du er flyttet

Er du flyttet længere end 12 kilometer væk fra dit arbejde, kan du få kørselsfradrag. Beregn din rute til jobbet og indberet. SKAT kan hjælpe dig med at regne ud, hvor meget du er berettiget til, ved at vælge lommeregneren ud for rubrikken.

Dine renteudgifter ændrer sig

Sidder du med et lån, der har fleksibel rente, eller har din rente ændret sig, er det vigtigt, at skriver det ind i din forskudsopgørelse. Er dit fradrag på renten for stort i forhold til, hvad du betaler, kommer der formentlig et skattesmæk ud af det.

Dit fradrag svarer til en tredjedel af renten, så alt efter lånets størrelse, kan der være en ret stor forskel.

Du stopper med at arbejde

Hvis du går på pension eller efterløn, skal det også rettes til på forskudsopgørelsen. Er du gået på pension, skal du trykke på boksen ’pensioneret’ øverst i forskudsopgørelsen for at finde de rubrikker, du skal bruge.

Er du gået på efterløn eller dagpenge, er der en boks øverst i forskudsopgørelsen, som sender dig til de relevante rubrikker.

Du er på SU

Er du startet på en uddannelse og modtager SU, har SKAT rettet din forskudsopgørelse for dig, men hvis du arbejder ved siden af dit studie, skal du skrive din indkomst ind i din forskudsopgørelse, så du undgår skattesmækket.

Stopper du med at få SU af den eller anden grund skal du også skrive det til SKAT.

Tjek med SKAT

Er du i tvivl, om din forskudsopgørelse er korrekt udfyldt, så bed om hjælp. Du bliver glad for det til marts. På skat.dk kan du finde svar på næsten alle tænkelige skatteudfordinger og få at vide, hvad du skal gøre for at undgå skattesmækket.

Sådan retter du til

  • Skal du ændre i din forskudsopgørelse, skal du omkring SKAT.dk.
  • Her vælger du menuen 'borger', og fanen log på for at se din forskudsopgørelse.
  • Der skal logges ind med Nem-ID, og derefter kan du begynde at rette i de bokse, hvor oplysninger ikke stemmer.