Tjek din kommune: Så mange flytter hjem til barndomsbyen

Hver 7. født i årgang 1981 var i 2015 flyttet tilbage til deres barndomskommune. Se, hvor mange der er vendt hjem til din kommune

På dette kort, som Momentum har lavet, kan du se, hvor mange af årgang 1981, der i 2015 er vendt hjem til deres barndomskommune.

Det hedder stadig hjem

- Jeg skal hjem.

Selv, hvis man bare skal besøge sine forældre og venner i barndomsbyen, bruger mange udtrykket ”hjem”. For hjem er ofte forbundet med der, hvor du er vokset op.

KOMMUNER, HVOR DEN HØJESTE ANDEL VENDER TILBAGE TIL DERES HJEMKOMMUNE (%) PR. 1. JANUAR 2015

1. Tårnby 26,5

2. Horsens 20,9

3. Hedensted 20,5

4. Syddjurs 20,5

5. Brønderslev 20,1

6. Randers 20,0

7. Nyborg 19,7

8. Jammerbugt 19,0

9. Viborg 19,0

10. Silkeborg 18,4

Note: Tabellen tager udgangspunkt i den gruppe af 1981-årgangen, som har været fraflyttet oprindelseskommunen (regnet som dér, hvor de boede som 15-årige) i mindst 2 sammenhængende år.

Kilde: Momentum på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Hver 7. flytter tilbage til barndomskommunen 

Men mange vælger også at flytte hjem til barndomsbyen eller -kommunen. En ny analyse fra Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev Momentum viser, at hver syvende, der er født i årgang 1981, i 2015 var flyttet tilbage til deres barndomskommune.

Tallene viser kun, hvor stor en andel der er flyttet væk fra hjemstavnskommunen og har boet et andet sted i mindst 2 år i træk, og dækker altså ikke dem, der bliver boende i kommunen hele tiden.

Danmarkskort: Se, hvor mange der bor i din by

Flest flytter tilbage til Tårnby

Mere end hver 4. vender tilbage til Tårnby Kommune, som dermed suverænt topper listen over kommunerne, som flest flytter tilbage til. Mere end hver femte fra årgang 1981 boede som 33-årige igen i henholdsvis Horsens, Hedensted, Syddjurs, Brønderslev og Randers Kommuner.

…og færrest til Fanø

Derimod er der kun få af de 33-årige, der i 2015 igen boede i henholdsvis Fanø, Struer, Langeland og Læsø Kommuner. Her var det kun 6-8 procent flyttet tilbage til deres barndomskommune.

"På listen kan man se, at de øverste alle er i kategorien oplandsbyer til steder, hvor man kan finde job. De nederste på listen ligger i nogle områder, hvor jobmulighederne er mere begrænsede, og afstanden til uddannelsesinstitutionerne er stor."

"Så der er klart en urbaniseringssammenhæng. Dem, der er tættest på de større byer, vinder i dette her spil, for der kan man lettest få det til at hænge sammen," siger direktør på Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet, Thorkild Ærø, til Momentum.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hedensted giver gratis bustur til unge udflyttere

Ud over jobmuligheder kan kommunen selv spille en aktiv rolle, hvis den ønsker at få unge udflyttere til at vende tilbage. Og det kan være nødvendigt, for mange unge ønsker ikke selv at vende tilbage.

En undersøgelse, som YouGov lavede for Danske Bank Ung Direkte i 2014 viste, at hver anden mellem 18 og 27 år hellere vil bo et andet sted end i barndomsbyen. Især unge, der er vokset op på landet eller i byer med færre end 10.000 indbyggere, ønsker ikke at vende tilbage.

Hedensted Kommune er en af de kommuner der forsøger at holde linjen varm til unge udflyttere. Kommunen har således blandt andet arrangeret busture, så unge, der er flyttet til København eller Aarhus for at tage en uddannelse, kunne komme gratis hjem til jul.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Vi flytter hjem til barndommens tryghed

Thorkild Ærø peger også på, at barndommens tryghed, og at de fleste stadig har familie og venner i deres hjemkommunen, spiller en vigtig rolle. Borgmester i Hedensted Kommune, Kirsten Terkilsen, er enig.

"Vi er en kommune, der ikke naturligt har storbyens magnetisme, men vi har den mindre bys sjæl og sammenhold. Jeg tror, at oplevelsen af, at man selv har haft en god opvækst på nogle gode lokale skoler og haft sammenhold og nærhed, er med til, at de vil give det videre til deres egne børn. Derfor tror jeg, at nogle af dem vender tilbage til området igen," siger Kirsten Terkilsen til Momentum.

Læs mere om