Spis i vinbaren eller køb småt ind - se 4 af fremtidens supermarkeder

Supermarkedet bliver et sted, hvor du gør mere end bare køber kedelige dagligvarer. I London kan du spise i supermarkedets restaurant, og i Amsterdam er varerne organiseret efter madopskrifter, og du kan nøjes med at købe 10 gram smør, hvis det er alt, du skal bruge til aftensmaden. Tag med til 4 supermarkeder, der allerede har indrettet sig på fremtiden.

Spis i supermarkedet

Hvorfor gå ud for at spise, når supermarkedet er fyldt med dagligvarer 

og gode vine? I Waitroses butik i London-bydelen Canary Wharf kan man indtage sin frokost eller aftensmad i butikkens vinbar. Priserne er lavere end på en restaurant, men udvalget er større af både mad og vin. Man kan vælge fra hele supermarkedets sortiment, og butikkens personale tilbereder maden til dig. 

Skærme fortæller om madens vej, miljøbelastning og dyrevelfærd

Hvor kommer maden fra? Det skænker mange forbrugere ikke mange tanker, når varen er lagt 

i kurven, men så snart man tager et æble fra frugtopstillingerne i Coop Italias fremtidsbutik, viser store skærme informationer om æblets historie. Kunderne kan se, hvilken plantage æblet kommer fra, hvilke andre træer der findes i plan-tagen og produktionsforholdene på stedet. 

Rejsen fra æbletræ til supermarked og trans-portens klimabelastning er også udregnet. 

Skærmene hænger i hele butikken, og målet har været at skabe gennemsigtighed omkring varernes produktionsform – og at bringe kunder og producenter tættere sammen. 

I Coop Italia arbejder robotter også med at overtage nogle opgaver fra butikkens personale. Hvis du er vild med at få weekendens bøffer udskåret i 150-grams størrelser, kan en robot skære mere præcist end en slagtermester. Personalet kan i stedet inspirere og rådgive om for eksempel aftensmaden. 

Tag selv emballage med hjemmefra

Kunderne i supermarkederne Unverpackt i Tyskland eller Unpackaged i London har selv emballagen med hjemmefra. Her er ikke spild, når det gælder alt fra shampoo og vaskepulver til mel og krydderier. Har du ikke selv emballage med, kan du køber flasker eller bøtter, som kan bruges de næste mange gange, du handler i supermarkedet. Ud over at spare emballagen er målet, at du kun skal købe det, du har brug for. 

Af lignende koncepter findes supermarkeder med bland selv-salat, hvor du kun behøver at købe den salat, du skal bruge. 

Opstillet efter opskrifter - og køb kun præcis det, du behøver

»Hvad skal vi have til aftensmad i dag?« 

Er du i tvivl, selvom du står i supermarkedet, har hollandske Bilder & de Clerck gjort det nemt. På spiseborde rundt om i butikken står forslag til aftensmåltidet. Falder du for en sammenkogt ret, kan du finde alle ingredienserne på spisebordet. Frister menuen ikke, kan du måske finde inspiration til svinekæber, suppe eller noget helt fjerde på et af de andre borde i butikken. På hvert bord står samtlige ingredienser til det enkelte aftensmåltid, og på skilte er afbildet præcis, hvad du skal bruge, og opskrifterne følger med. Når du køber ind, skal du heller ikke tage mere, end du har brug for. Mangler du 10 gram smør til aftensmaden, køber du bare 10 gram smør.