Slankekurskavalkade

Det er ikke småting, mennesket har lagt krop til i jagten på at få tilpasset kroppen skiftende tiders idealer. Samvirke.dk har sammen med cand. scient. i human ernæring, Per Brændgaard, fundet nogle af de mest markante eksempler på tidernes slankekure.

Ferietabletterne

Under det vildledende navn ferietabletter gemte der sig i 30'erne en tablet, der indeholdt amfetaminlignende stoffer, der fjerner appetit og opkvikker. Pillerne blev misbrugt som slankemiddel fra 1930’erne frem til 1963, hvor de kom ind under narkotikalovgivningen på grund af afhængighed og andre alvorlige bivirkninger. Det efedrinholdige slankemiddel Letigen (»Helsingørpillen«) var populært i Danmark indtil 2002, hvor det blev taget af markedet af Lægemiddelstyrelsen, efter at tre Letigen-brugere døde.

Ballonoperationen

Man har siden 50'erne lavet fedmeoperationer, men det er først inden for de seneste fem år, at operationerne for alvor er blevet populære. Under en ballonoperation indsnævrer man mavesækkens rumfang kirurgisk med en ballon for at nedsætte appetitten. Antallet af operationer er støt stigende, og alene i 2008 blev der foretaget ca. 2000 fedmeoperationer på landsplan. Cand. scient. i human ernæring Per Brændgaard er dog kritisk: »I praksis fungerer det ikke, da mange alligevel spiser igennem med en udvidet mavesæk til følge.«

Udrensningskuren

Detox-trenden er også et eksempel på en ældre kur, der i dag har fået en genoplivning. Udrensning blev første gang populær med hippie-kulturen i 1960'erne. I den moderne form, som »detox«, er der tale om et princip, der siger, at overvægt skyldes ophobning af gift- og affaldsstoffer i kroppen. »Dens popularitet i sin rendyrkede form aftog for cirka et år siden efter kritik fra eksperter,« siger Per Brændgaard, »men den er siden blevet camoufleret og integreret i andre populære, alternative diætformer.«

Hvidvinskuren

Hvidvinskuren tilhører de såkaldte monodiæter, der sammen med suppe-, kål-, ananasudgaver hærgede fordøjelsessystemerne i 1970'erne. I hvidvinskuren drikker man udelukkende hvidvin i stedet for rigtig føde ledsaget af ét hårdkogt æg om dagen. I dag er monodiæterne udskældte, pga. det ensidige, og derved usunde kostindtag. »Næsten alle populære diæter virker ens: Når variationen af mad reduceres, så bliver man hurtigere træt af at spise, hvorved man spiser mindre og taber sig. Men det er hverken sundt eller holdbart,« lyder Per Brændgaards dom.

Pulverkuren

De færreste kan sige pulverkur, uden at tænke Nupo. I starten af 80'erne udskiftede mange måltiderne med læskende glas proteinpulver udrørt i vand seks gange om dagen. Pulveret består udelukkende af de mest basale næringsstoffer, kroppen har brug for, og det gav et farvel til kiloene. Nupo er den mest udbredte udgave af kuren i Danmark og blev opfundet på Hvidovre Hospital tilbage i de kropsfikserede firsere. »Pulverkurens popularitet har bølget op og ned siden da, og er lige nu den foretrukne diætform i mange forskningsprojekter,« fortæller Per Brændgaard.

Læs mere om