Sådan spotter du, at en mail er svindel

Svindlere kan sende dig falske mails for at få fat i dine private oplysninger om for eksempel brugernavne og passwords, dine kreditkort eller oplysninger om din netbank.

Du skal være på vagt, hvis afsenderens e-mailadresse er forskellig fra det navn, der står som afsender.

Ifølge Danmarks Statistik blev der i 2016 anmeldt 40.188 tilfælde af bedrageri til politiet. Det er 8126 eller 25 pct. flere end i 2015. Hovedparten af stigningen skyldes flere anmeldelser af databedragerier, der bl.a. omfatter svindel på internettet med stjålne kortoplysninger. Databedragerier steg med 6051 til i alt 22.339 anmeldelser i 2016. 

 

Du skal være på vagt:

…hvis mailen er oversat til dårligt dansk og indeholder stavefejl.

…hvis afsenderens e-mailadresse er forskellig fra det navn, der står som afsender. Hvis afsendernavnet for eksempel er Eva Henriksen, og man ved at klikke på afsenderens navn kan se, at afsenderens navn i virkeligheden er carlos@melporr.com, skal du ikke åbne de filer, der er vedlagt.

…hvis afsenderen beder dig om at udlevere dine bankoplysninger.

…hvis der i mailen lokkes med præmier eller penge. Du kan for eksempel få at vide, at du har ”genereret et betragteligt overskud på 4.873,00 DKK” ved at deltage i et online program, og at kontoen blev oprettet i forbindelse med deltagelsen i et online spørgeskema. Det lyder fortryllende, men det er kun lokkemad for at få dig til at logge ind, så forbrydere kan få adgang til dit kreditkort eller lignende. Log aldrig ind og smid mailen ud.  

…hvis du får en mail om, at dine varer er afsendt, og du ikke har købt varer hos den pågældende på nettet. Der kan også være tale om en no-reply adresse – eksempelvis no-reply@superduperforbruger.com. I alle tilfælde: der er grund til at være skeptisk, og lad for en sikkerheds skyld være med at åbne de vedhæftede filer.

…hvis virksomhedens mailadresse er en gmail eller hotmail. Virksomheder og organisationer har som regel deres eget domæne – for eksempel navn@firmanavn.dk. Tjek eventuelt domæner på dk-hostmaster.dk

 

Kilder: Forbrugerrådet, Det Kriminalpræventive Råd

 

Læs mere om bekæmpelse af fup: https://www.emaerket.dk/bekaempelse-af-fup

Læs mere her om it-kriminalitet: http://www.dkr.dk/it-kriminalitet/

Læs mere om indsigelsesordningen: https://www.emaerket.dk/forbruger/tips-guides-og-gode-raad/benyt-indsigelsesordningen

 

Download evt. app’en ’Mit digitale selvforsvar’, der giver råd og vejledning på nettet. https://taenk.dk/aktiviteter-og-kampagner/apps-fra-forbrugerraadet-taenk/app-mit-digitale-selvforsvar?gclid=Cj0KEQjw0IvIBRDF0Yzq4qGE4IwBEiQATMQlMcoDZcIAKyyDajqFXgVeyxTOV4Q9oFRnmYSVop3J1XEaAhAy8P8HAQ