Sådan skal cykelhjelmen sidde

Hvis cykelhjelmen sidder forkert, kan du komme galt afsted, når uheldet er ude. Derfor er det vigtigt, at hjelmen er den rigtige størrelse og strammer de rigtige steder. Her kan du se, hvordan du vælger den rigtige størrelse, og sætter hjelmen fornuftigt.

Hjelmen skal være den rigtige størrelse

Når du skal vælge en cykelhjelm, er det vigtigt, at den sidder rigtigt om hovedet. En cykelhjelm, der er for lille eller stor, hjælper nemlig ikke særlig meget. 

Du skal måle dit hoved det tykkeste sted for at finde din størrelse i cykelhjelm. Er du i tvivl om, hvor der er længst omkring, kan du som udgangspunkt regne med, at det er over ørerne og cirka 2 centimeter over øjenbrynene.

Hvis du måler flere gange med varierende resultater, så vælg det største mål.

Cykelhjelmen skal sidde rigtigt

Har du regnet størrelsen ud, og købt den rigtig fede hjelm, så er det vigtigt, at den sidder rigtigt på hovedet. Mange cyklister sætter den for langt omme i nakken, og det hjælper ikke meget, hvis styrtet foregår henover styret.

Cykelhjelmen skal ikke sidde for langt nede i øjnene eller for langt nede i nakken.  Hjelmen sidder korrekt, når den dækker både baghovedet, tindingerne og panden. Fra siden skal det se ud, som om at cykelhjelmen sidder næsten vandret på hovedet. Har du sat hjelmen rigtigt, skal underkanten af hjelmen sidde 2 til 3 centimeter over øjenbrynene. 

Spænderne på remmen skal sidde under øreflippen, og remmen skal sidde tæt om hagen. Er cykelhjelmen spændt for løst, risikerer du, at den falder af, hvis du vælter eller bliver påkørt.

 

Kan en cykelhjelm blive for gammel?

Det er ikke påvist, at materialet i en hjelm kan blive for gammel. Hjelmproducenten MET har lavet test af holdbarheden på hjelmene, som viste at otte år gamle hjelme stadig fungerede, men de anbefaler dog, at man skifter den ud hver femte år, hvis den bruges jævnligt.

Har du tabt din hjelm, eller er du styrtet, så hjelmen blev udsat for et tryk, skal du skifte den ud. Også selvom den ser fin ud på ydersiden. 

Læs mere om