Nogle frugter skal i køleskabet, nogle skal på køkkenbordet, og mange slags frugt har det godt i en kølig kælder. Se hvordan du opbevarer 9 forskellige frugter.
Appelsin
Kan enten opbevares i køleskab eller ved stuetemperatur. Ved stuetemperatur holder de 1-2 uger, i køleskabet er holdbarheden 2-3 uger. Du kan presse appelsinerne og fryse saften, hvis holdbarheden er tæt på at udløbe.
Banan
Opbevares ved stuetemperatur og ikke i køleskabet. Hvis du har et køligt rum, hvor temperaturen er 12-14 grader, kan grønne bananer holde sig i op til 14 dage og i otte dage ved stuetemperatur. Modne, gule bananer holder sig 3-6 dage i et køligt rum, hvor temperaturen er 12-14 grader og 2-3 dage ved stuetemperatur.En moden banan har begyndende brune pletter. Hvis bananer begynder at være overmodne, kan du lægge dem i fryseren og senere bruge dem i eksempelvis smoothies eller banankage
Kiwi
Let modne kiwier kan holde sig i stuetemperatur i 7-10 dage, en moden kiwi kan holde 3-5 dage. Umodne og syrlige frugter kan lægges ved siden af æbler. Æbler afgiver gassen etylen, der sætter gang i modningen, og frugterne er modne i løbet af 24 timer.
Citron
Citroner bør opbevares i en skål på køkkenbordet, men hold citronerne adskilt fra frugter som banan og avocado, der kan tage skade af etylen, som citronerne udskiller.
Jordbær
Jordbær skal ikke i køleskab, hvis de spises samme dag, men hvis de skal gemmes til dagen efter, er det en god idé at stille dem på køl og tage dem ud i stuetemperatur, en time før de skal bruges, så smager de af mest. I stuetemperatur kan jordbær holde sig cirka et døgn.
Mango
Mango skal opbevares ved stuetemperatur på køkkenbordet, hvor frugten holder 2-3 dage. Mango kan holde sig i 2-3 uger, hvis du har et rum, hvor temperaturen konstant er mellem 10 og 14 grader.
Melon
Meloner skal opbevares ved stuetemperatur, når de er hele. Når du har skåret melonen op, skal den i køleskabet.
Pærer
Pærer bør opbevares i køleskab, men skal holdes adskilt fra anden frugt og grønt, da pærer udskiller etylen, som fremmer modning og forrådnelse. De pæresorter, der modner tidligt omkring juli og august, er ikke særlig holdbare. Pæresorter, som først modner i oktober-november, kan gemmes i et par måneder, når de opbevares køligt. Pærer kan skrælles, befris for kernehuset, skæres i skiver og tørres i ovnen ved cirka 50 grader, til al væde er fordampet.
Æbler
Holder længst ved lav temperatur for eksempel på terrassen eller alternativt køleskabet. Æbler udskiller stoffet etylen, som fremmer modning og forrådnelse. Stærkt etylenproducerende frugter såsom æbler og pærer kan fremme andre frugter og grøntsagers nedbrydning. Hvis du vil fryse æblerne, er det en god idé at lave dem til æblemos først. Herefter holder æblemosen 6-12 måneder i fryseren. Du kan også tørre dem i ovnen ved cirka 50 grader, til al væde er fordampet. Kilder: Fødevarestyrelsen (www.altomkost.dk), Aarstiderne (www.aarstiderne.com), Viden om mad (www.vom.dk).