Sådan minimerer du antallet af bakterier i køkkenet
Vask hænder
Der er god grund til at vaske hænderne. At gnide hænderne med vand og sæbe er alfa og omega, når du laver mad. På den måde mindsker du bedst risikoen for at sprede bakterier i køkkenet; bakterier, som kan gøre dig syg. Derfor nytter det heller ikke noget kun at vaske hænder, inden du giver dig til at binde forklædet og finde kniven frem.
Minimer antallet af bakterier ved at vaske hænder løbende under madlavningen, eksempelvis når du har rørt ved æg, råt kød og grøntsager med jord på, som potentielt indeholder mange bakterier. Når du er færdig med håndvasken, skal du tørre hænderne i et håndklæde.
Tjek temperaturen i køleskabet
Køleskabet hæmmer bakterievæksten i mad. På den måde kan din mad holde længere. Der må maksimalt være 5°C i køleskabet. Ved 5°C eller under formerer bakterier sig nemlig langsomt.
Selvom du sætter dit køleskab til 5°C, kan temperaturen variere forskellige steder i køleskabet. Stil termometeret i et glas vand – det giver den bedste temperaturmåling. Så ved du, hvor det er bedst at stille letfordærvelige varer som eksempelvis mælk og pålæg.
Opbevar fødevarer korrekt
Hvis du er i tvivl om, hvordan du bedst opbevarer dine fødevarer, er et godt tip at gøre som i butikken, hvor eksempelvis kød og pålæg ligger på køl, imens havregryn og dåsetun står på hylden i stuetemperatur.
Har du åbnet en madvare kan det påvirke måden, varen bør opbevares på. Bliver emballagen til dåsetunen brudt, skal resten af fisken for eksempel over i en anden emballage og på køl.
Skyl frugt og grønt grundigt
Æblet eller pæren i frugtskålen kan være fyldt med bakterier fra en masse forskellige kilder, som frugten kommer i kontakt med i løbet af sit korte liv. Bakterierne kan eksempelvis komme fra det vand, der er blevet brugt i dyrkningen, jordbakterier eller de mennesker, der har rørt ved æblet eller pæren før dig.
Skyl frugt og grønt i koldt vand og lad dig ikke narre af, om æblet er økologisk eller ej. Alle frugter og grøntsager kan bære på snavs og bakterier og skal derfor en tur under hanen, inden du putter dem i munden.
Tø frostvarerne op i køleskabet
Har du bøffer eller hakkekød liggende i fryseren, som du gerne vil tø op, skal du gøre det i køleskabet for at undgå at bakterierne får de bedste betingelser for at sprede sig, når temperaturen i kødet stiger.
Læg det frosne kød i en skål eller på en tallerken, så der ikke kan løbe væske fra kødet. Væsken kan nemlig også indeholde bakterier, som nemt kan overføres til andre madvarer i køleskabet.
Hold de forskellige råvarer adskilt
For at undgå at én slags bakterier vandrer fra en fødevare til en anden, er det vigtigt, at du holder de forskellige råvarer adskilt, både i køleskabet og under madlavningen. Når pakken er tæt, risikerer du ikke, at kødbakterierne får mulighed for at sætte sig på salaten.
Det kan også være en god idé at øremærke skærebrætterne, sådan så nogle skærebrætter kun er til råt kød, imens andre er til grøntsager. Sørg desuden for også at holde rå og tilberedt mad adskilt.
Brug hele tiden rene redskaber
Det er ikke kun kødet og grøntsagerne, der skal undgå at mødes i køkkenet. Du er også nødt til at tænke over, hvad du bruger de forskellige redskaber i køkkenet til. Bruger du eksempelvis samme kniv til kylling og salat, kan farlige bakterier fra det rå kød komme over i de grønne blade, og det kan gøre dig syg. Brug 2 forskellige knive eller vask kniven grundigt af mellem du skærer kød og grøntsager.
Sæt hurtigt maden på køl
Bakterier stortrives ved temperaturer mellem 20 og 40°C, og resterne af den lune lasagne, du lader stå et par timer på komfuret efter aftensmaden, er derfor guf for de små mikrober.
Vil du gemme varm mad, skal du kun lige lade maden dampe af, før du sætter den i køleskabet. Hvis der er tale om en stor portion, kan du eventuelt fordele maden i mindre beholdere, så den køler hurtigere ned. Fødevarestyrelsen anbefaler, at mad ikke står på køkkenbordet længere end 30 minutter. Maden skal nå køleskabstemperatur på 4 timer.
Skift karkluden og viskestykket dagligt
Viskestykkerne og karkludene kan være med til at sprede bakterier i køkkenet, fordi de er i kontakt med mange forskellige ting såsom bordflader, service og råvarer. Skift dem derfor dagligt, og brug dem kun til det, der er beregnet til.
Spilder du kødsaft skal du ikke ty til karkluden, men i stedet bruge et stykke køkkenrulle, ligesom du skal tørre hænderne i et håndklæde i stedet for et viskestykke.
Genopvarm maden grundigt
En rest fra gårsdagens aftensmad skal være varm hele vejen igennem, før du sætter tænderne i den. For at være sikker på, at bakterierne bliver dræbt, skal retten op på 75 grader.
Opvarmer du i mikrobølgeovn skal retten hvile lidt for at få fordelt varmen i hele portionen, da mikrobølger kun trænger én til fem centimeter ind i maden.