jul

Sådan laver du din egen flormelis

Flormelis og sukker er stort set det samme, men det er kiloprisen langtfra. Flormelis er nemt at lave derhjemme, og Samvirke viser dig, hvordan du med en blender og en ekstra ingrediens kan lave din egen flormelis
Flormelis på bord

Flormelis er nemt at lave selv - og kiloprisen på det hjemmelavede er typisk under halvdelen af det, du kan købe færdigt i butikkerne. 

Flormelis er meget dyrere end sukker

Sukker er sødt, det er flormelis også – de to sukkertyper er stort set ens, men det er kiloprisen ikke. Et kig på supermarkedshylderne i slutningen af november 2022 viser, at flormelis har en kilopris, der er op til 3 gange så høj som kiloprisen på sukker. Køber du den billigste variant, koster flormelis, alt efter hvilket supermarked, du går ind i, typisk omkring 24 kroner for et kilo, mens sukker koster 8 kroner for et kilo.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Flormelis er sukker med kartoffelmel

Du kender flormelis som hovedingrediens i glasur, men flormelis bruges også i nogle typer kager, hvor man bruger meget lidt mel. Dej til hindbærsnitter indeholder kun flormelis, ligesom flormelis også bruges til nogle typer småkager i julemåneden. For eksempel er der kun flormelis i dejen, når du bager specier.

Flormelis er basalt set sukker, der er knust så meget, at det er blevet til hvidt fintmalet pulver.

Opskriften på hjemmelavet flormelis:

  • 200 gram sukker
  • 5 gram kartoffelmel (du kan eventuelt bruge mere)

Hæld ingredienserne i en blender. Blenderen skal være af god kvalitet. Har du en ældre blender med lav kraft, kan den næppe findele sukkeret helt.

Rør i sukkerblandingen undervejs, så din flormelis ikke klumper.

Mærk med fingrene, om din hjemmelavede flormelis er fin nok i konsistensen. Er den ikke det, så blend videre.

Skal du bruge en større portion, ganger du blot op.

Konsistensen kan godt blive lidt grovere end den flormelis, du køber. Hvis du vil have flormelissen endnu finere, skal du blende sukkermassen endnu længere.

Kartoffelmelet kan også erstattes med majsstivelse. Kartoffelmel og majsstivelse bliver tilsat for at undgå, at flormelissen klumper. Skal du bruge din hjemmelavede flormelis med det samme, er der ikke umiddelbart grund til at tilsætte kartoffelmel eller majsstivelse.

Hjemmelavet flormelis skal opbevares i en tætlukket beholder, mørkt og ved stuetemperatur.

Læs mere om