Sådan kommer du i gang med at lystfiske
Meld dig ind i en forening
Fordelene er mange, hvis du melder dig ind i den lokale lystfiskerforening, hvis du ikke kender nogen, der fisker i forvejen. Samværet med ligesindede giver gode venskaber, hyggelige timer og tips om de bedste fiskepladser, det rigtige grej og fisketeknik. Lokale foreninger arrangerer ofte også weekend- og ferieture. Der er lystfiskerforeninger i de fleste større byer.
Fisk rundt på nettet
Meget af den basale information omkring lystfiskeri kan man læse sig til. Ønsker du at fiske helt alene og vil undgå foreninger, så surf rundt på nettet og læs om de gode pladser og det nødvendige grej. Selvom du melder dig ind i en forening, kan du med fordel surfe rundt på nettet og blive klogere.
Afprøv i den nærmeste sø
Kaster du dig ud i de vilde investeringer, før du overhovedet har prøvet at fiske, risikerer du at brænde inde med dyrt grej, hvis sporten viser sig at kede dig. Prøv det hele af ved den nærmeste sø eller mose, efter du har anskaffet dig et billigt begyndersæt (stang, hjul og line + blink/flue = maks 1500 kr.). Gå efter godt vejr og god madkurv i starten.
Spar penge i en forening
Medlemskab i en forening koster typisk omkring 4-500 kroner om året, og så har du typisk adgang til fiskevand, bådlån og arrangementer. Tilladelse til at fiske i en sø eller å og leje af en båd for en dag kan let koste næsten det samme som et års klubmedlemskab. De fleste klubber deler facaliteter med andre klubber og har ofte rabatordninger med den lokale fiskegrejsforretning og fiskeret og bådleje er ofte inkluderet i kontingentet.
Fisk for dig selv
Naturoplevelsen og ’mand mod fisk’-følelsen er i sagens natur stærkere og mere intens, når du er alene og ikke fyrrer vittigheder af med gutterne. Bursell anbefaler dig at afprøve alene-fiskeri, når du har prøvet at fiske et par gange og har opbygget en grundviden.
Er du typen, der har det fint med at afprøve tingene selv, kan du også tage ud i det blå for dig selv som nybegynder. Fordelen ved at fiske alene er i nogle tilfælde, at sandsynligheden for fangst er bedre, når der kun er en person til at larme eller fange en given mængde fisk på pladsen.
Start med biligt grej
Dyrt og avanceret grej er der ingen grund til at investere i til den første tur. Start med et almindeligt sæt af stang, hjul og agn/krog til omkring 1000 eller 1500 kroner, hvis du har planer om at dyrke lystfiskeri som en hobby. Et sådan sæt er relativt solidt og til at overskue økonomisk.
Vil du bare fisker lidt skaller på ferien med ungerne, så kan du nøjes med et sæt til 3-400 kroner. Hvis lækkert grej er alfa omega for dig og penge ikke et problem, kan man få hjul og stænger der koster 2-8000 kroner stykket.
Viden vinder over grej
Grejets pris indvirker sjældent på, om du fanger noget. Til gengæld handler fangst om snilde og viden: hvilke fisk skal angribes hvor og hvordan, hvad får netop denne fisk på denne plads til at bide på og hvilke vind- og vejrforhold spiller ind. Med andre ord handler det om at leve sig ind i fiskens og naturens rytme – og det er netop udfordringen ved lystfiskeri.
Agn, blink eller flue?
Maddingen er den, der lokker fisken til at bide på og derfor er det ret vigtigt, om du vælger et blankt blink, der ligner en fisk, eller en flue, der ligner f.eks. en reje – og hvilken farve maddingen har.
Du kan også vælge at fiske med agn, så som brød eller orm, men uanset hvad, handler det om at vælge den madding, som netop den fisk, du går efter, er fokuseret på – under de aktuelle forhold. Om blinket er grønt eller rødt kan betyde alt. Mere viden om dette får du ved at snakke med fiskekammerater – eller læse artikler og bøger.
Hvor og hvornår er det godt at fiske?
Fiskeriet i Danmark er godt året rundt. Er du nybegynder eller skal have ungerne med, så start på en dejlig sommerdag og besøg eventuelt en ’put&take’-sø, hvor der er sat regnbueørred ud – der er det let at få succes.
Vil du hellere ud på havet, så book en plads på en lokal kutter – vi bor jo heldigvis i et land med 7000 kilometer kystlinje. Er der en sø eller mose i nærheden, som du er i tvivl om, om du må fiske i, så spørg den lokale bondemand eller jordejer – man kan jo kun få nej.
Vær opmærksom på, at der ved søer og åer også ofte er lokale fisketilladelser der skal indhentes – eksempelvis ved at købe dagkort eller melde sig ind i en forening.
Fisk hele året
Fiskeriet efter de forskellige arter topper på forskellige tider af året, hvilket er for omfattende at komme ind på her – igen er der masser af inspiration at hente på nettet eller i bøger. Et godt overblik over dette får du blandt andet i Politikens Lystfiskerbog.
Læs mere:
- Her kan du købe fisketegn
- Her kan du chatte med andre fiskeentusiaster
- Bliv inspireret i Fiskeringen – en sammenslutning af flere foreninger, der har …
- Gå på opdagelse i alverdens artikler om fluebinderi, put&take-søer, havfiskeri …
- Find et fiskevand nær dig
- Danmarks Sportsfiskerforbund - her kan du få hjælp og svar på spørgsmål