Sådan indstiller du din cykelsaddel

Fødderne skal stå fladt på jorden, når du sidder på sadlen. Benet skal være rankt, når du træder ned i pedalerne. Du skal kun nå jorden med tåspidserne. Rådene er mange, når det kommer til at indstille højden på cykelsadlen. Samvirke skærer giver dig her et par tip til, hvordan du stiller sadlen.

Du skal finde en højde, som føles behagelig, og hvor du kan træde til i pedalerne uden for meget besvær, og dine knæ skal være let bøjede, når pedalen er i bund.

Start med højden

Når du sidder på cyklen, skal sadlen have en højde, hvor du bliver siddende på samme måde og ikke glider fra side til side, når du træder. Hvis du gør det, sidder sadlen for højt, og du bruger for mange kræfter på at træde.

Du skal finde en højde, som føles behagelig, og hvor du kan træde til i pedalerne uden  for meget besvær, og dine knæ skal være let bøjede, når pedalen er i bund. Læn dig eventuelt op ad en væg, så du kan sidde på cyklen og se efter benene samtidig.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sadlen i vinkel

Som hovedregel skal din saddel sidde vandret. Der er nogle, der gerne vil have en let hældning fremad. Det sker der ikke noget ved, men hvis det peger for meget ned, kan du belaste armene, da de skal holde din vægt. Desuden kommer du lettere til at sidde på mellemkødet i stedet for bækkenets sædeben, hvis hældningen fremad er for stor, og det er ikke behageligt.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Afstand mellem styr og saddel 

På mange cykler må du finde dig i at den afstand, som cyklen er designet med. Men på nogle sadler kan man skubbe sadlen frem eller tilbage og dermed mindske eller øge afstanden.
Hovedreglen for afstanden er: Hvis du sætter din albue ud for sadlens spids og strækker fingrene mod styret, skal der være 1 centimeter mellem finger og styr.

Men det er en gammel tommelfingerregl, og det er vigtigere, at du føler, du sidder behageligt, end at den afstand holder. Der er også forskel fra cykelmodel til cykelmodel, så prøv dig frem.

Styrhøjde

Højden på dit cykelstyr må du selv bestemme i det omfang, det lader sig indstille.
Ligesom med sadlen skal det ikke være ubehageligt at køre med, men stilles efter hvor du finder mest comfort.
Man kan som tommelfingerregel sige, at jo lavere styret sidder, jo mindre vindmodstand har du. Men det virker mere hensigtsmæssigt for kroppen på nogle cykelmodeller end andre.

Læs mere om