Sådan indretter du dit hjem "stille"

Hunden gør, ungerne leger og gæsterne griner højt. Det lyder som ren råhygge – med mindre det hele foregår i et stort, minimalistisk køkkenalrum. Ovenlysvinduer, kigget til kip og det praktiske stengulv viser sig nemlig ofte at være en dårlig kombination med et almindeligt støjniveau. Akustikken kan der heldigvis gøres noget ved – og det behøver hverken at blive dyrt eller grimt. Indretningsarkitekt Lone Lind giver her gode råd til, hvordan du selv med få tiltag gør dit køkkenalrum skrig-og-skrål-venligt.

Huset er netop færdigrenoveret, og alt er lige, som du vil have det. Hvidt, luftigt og minimalistisk – råt og nordisk.
Men larmen, som opstår når hele familien er samlet, gør dig så træt i hovedet. Familiesamværet burde vore roligt og afslappende, men bliver stressende og anstrengende på grund af den dårlige akkustik, og du må tysse på ungerne og hunden.
Materialevalget er det for sent at gøre noget ved, men fortvivl ikke – du kan med få justeringer og indretningskompromier opnå en tålelig akkustik.

Fortvivl ikke - sådan gør du:

Mal et maleri

Lærredsmalerier kan være en smuk udsmykning og fås med alveredens motiver i både møbelbutikker og gallerier. Flyder kreativiteten i dine årer, kan du selv kaste dig ud i kunstprojektet. Kunstprojektet kan med fordel inddrage hele familien og så kan I sammen hver dag beundre jeres fælles værk.
En smuk plakat i glas og ramme går ikke – glas er hårdt og sluger ikke lyden.

INDEN DU BYGGER OM

  • Rådgiv dig med en ekspert, inden du bygger om. Han kan forklare, hvilke materialer der absorberer lyd bedst og hvilke der så og sige ’larmer’.
  • For eksempel kan du vælge lydabsorberende maling eller få monteret et særligt akkustikdæmpende loft.
  • Kontakt eventuelt en indretningsarkitekt og få vedkommende til at tale med entreprenøren, hvis du ikke selv skal udføre byggearbejdet.

Op med en opslagstavle

Ungernes sjove tegninger og feriebillederne, som I aldrig får kigget igennem, kan du hænge op på en hjemmelavet opslagstavle. Køb en stor korkplade eller en blød masonitplade og beklæd den med et lækkert stykke stof i en farve, der klæder køkkenenet. Hæng jeres nye opslagstavle op med grove møtrikker og spændskiver for at få et råt look.
En minimalistisk stil bibeholder du ved kun at beklæde tavlen med sorthvide genstande – det vil give et ordnet, grafisk udtryk.

Dekorér med stof

Smukt stof på en stor skumgummiplade kan også dekorere i sig selv og uden pynt på. Stoffet kan både matche eller bryde med vægfarven, så tænk over farve og struktur på stoffet, så det understreger din indretningsstil. Prisen er overkommelig og du kan let skifte stoffet ud, hvis du bliver træt af det.

Køb møbler, der ikke larmer

Designerspiseborde og skalstole af laminat er et godt eksempel på spisestuemøbler, der larmer virkelig meget. Møbler lavet af laminat sluger nemlig ikke den lyd, der rammer dem, men sender i stedet lyden videre ud i rummet – det er dårlig akkustik. Overfladen er glat, så intet kan sluge lyden.

Vælg derfor spisebord og stole af lydabsorberende materialer, f.eks. træ og stof, eller gå efter minimalistiske borde med en stålramme og en bordplade af linoleum – det samme som er på gulvet i børnehaven. Det er et stærkt naturmateriale, som absorberer lyden og bidrager til et sundt miljø. Hynder på hårde stole kan også hjælp på akkustikken.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Gør gulvet mindre hårdt

Stengulv er praktisk og kan næsten ikke slides op. Akkustisk lækkert er stengulv imidlertid langt fra. Hårdheden og den store overflade slynger utrolig meget lyd videre ud i alrummet.
Klinker river man som bekendt ikke bare lige op og erstatter med et trægulv, så forsøg dig først med det næst bedste: anskaf et stort tæppe og placer det der, hvor der tales mest – typisk under spisebordet.

Langhårede tæpper er moderne, og når de er lavet af ren polyester, kan de tåle en fugtig karklud og rens. Og så er de ideelle til allergikere og til ungerne, der ikke får træk, når de leger på gulvet. Alternativt er der mange groft vævede sisal-tæpper med f.eks. læderkant på markedet.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Op med gardinerne

Gardiner er generelt en god ide – de tager meget lyd og skærmer for kulde fra vinduerne. En bane stof kan også dekorere på en væg. Og det er nemt at få ned og vaske eller let at skifte, når du bliver træt af nuancen.

Læs mere om