Sådan håndterer man en diskusprolaps

Det er de færreste, der får diskusprolaps, som skal opereres. De fleste prolapser går nemlig i sig selv. Tom Bendix, professor emeritus hos Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme på Rigshospitalet Glostrup, forklarer, hvad der skal til for at man opererer en diskusprolaps.
Kvinde set bagfra tager sig til ryggen

Kun sjældent er det nødvendigt at operere for diskusprolaps. Læs her, hvornår.

Diskusprolaps går ofte i sig selv

Langt de fleste diskusprolapser bliver heldigvis aldrig opdaget, hvilket er helt fint, for de betyder ikke noget. Dem, som er smertefulde, kalder man for klinisk relevante diskusprolapser. De forsvinder oftest af sig selv efter cirka 3 måneder. Smerterne vil være værst de første uger, hvorefter de efterhånden fortager sig. 

Fakta om diskusprolaps

  • En diskus er en ledskive af bindevæv. Den består af en ydre ring, som kaldes en bindevævsring, og en blød, geleagtig kerne.
  • Brister bindevævsringen, flyder kernen ud, og det kan give smerter og gener.
  • Cirka 4 % af befolkningen får på et tidspunkt i deres liv en generende diskusprolaps.
  • Cirka 1/4 af disse får en prolaps igen.
  • 25 % af befolkningen har prolaps, som dog ikke generer.
  • Et diskusprolapsforløb, som ikke skal opereres, varer normalt omkring 3 måneder.

Disken i den røde ring har en udposning, og de andre ser normale ud. Udposningen bliver først til gene, hvis den trykker på nerverne i rygsøjlen.

“Den kanal, som gør, at kernen i disken kan sive ud, bliver helet på samme måde, som når du har et sår. Det går bare meget langsommere, fordi der er meget lidt blodforsyning omkring en diskus,” siger rygekspert Tom Bendix.  

Man har før troet, at diskusprolaps kræver ro, men det har vist sig, at det ikke er nødvendigt. Du må gerne både stå, gå og løbe, hvis du kan holde smerterne ud. Nogle gange heler en klinisk relevant diskusprolaps ikke af sig selv, og så kan det blive nødvendigt at operere.

Hvornår skal en diskusprolaps opereres?

Der kan være gode grunde til at operere, men det er oftest, hvis man har haft gener i mere end 3 måneder, at man overvejer operation.

LÆS OGSÅ: Derfor får man diskusprolaps

“Har du heftige, akutte gener, kan du lave rygøvelser og anden bløddelsbehandling hos fysioterapeut eller kiropraktor for at lindre smerterne, men det er diskuteret, hvor meget de i virkeligheden hjælper på det samlede forløb. Jeg plejer at sige, at det tager cirka 13 uger med øvelser og cirka 3 måneder uden at komme over en klinisk relevant diskusprolaps, men smertelindrende behandling undervejs kan være rart for nogle patienter,” siger rygekspert Tom Bendix.

Man kan godt stoppe mange smerter ved at operere dem væk, men det gør man normalt kun, hvis du har haft smerter i mere end 3 måneder, eller hvis nedenstående symptomer er til stede:

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Disse symptomer skal være til stede, før man opererer med det samme

  • Du kan ikke tisse som normalt eller tisser i utide
  • Du kan ikke styre din tarmluft
  • Du har mindre følesans i skridtet
  • Din muskelkraft i ben eller fødder er blevet forværret i løbet af nogle timer. 

Læs mere om