Sådan giver du katten en sikker jul
Omtanke kan give både dig og katten en hyggelig jul
Når juletræet, blomster og julestemningen kommer ind i dit hjem, stiger risikoen for, at katten kommer galt af sted. Brandsår, snitsår og forgiftninger eller forstoppelse er de hyppigste »skader« på katten i december.
Du skal dog hverken opgive blomster, julepynt eller julestemningen. Lidt omtanke sikrer, at både du og katten kan få en hyggelig jul.
Levende lys
Katte er nysgerrige, og et let blafrende, levende lys tiltrækker hurtigt kattens opmærksomhed. Katten vil ofte forsøge at fange flammen med poterne, men det kan give brandsår. En anden fare er, at katten ofte ikke opfatter levende lys som farlige og derfor kommer for tæt på lyset. Får flammen først fat i kattens pels, kan ild brede sig hurtigt. Sørg derfor altid for, at levende lys er uden for kattens rækkevidde og væk fra de steder, katten kan hoppe op til.
Gavebåndet kan skære
Når du har pakket gaver ud, så sørg for at få gavebåndet væk hurtigt. En kat vil gerne fange båndet og tygge i det, men gavebånd har ofte meget skarpe kanter og kan skære katten i munden. Læg derfor også først pakkerne under træet kort før i skal bruge dem.
Katte er også vilde med fe-hår, sølvglimmer og vat – så overvej hvor du bruger pynten. Lad samtidig være med at putte nødder og småkager i kræmmerhusene på juletræet. Maden kan sætte sig fast i kattens hals.
Julens mad
Katte er ofte vilde med mad – også gerne den, du har spist ved julebordet. Et par bedende katteøjne kan være svære at sige nej til, men som udgangspunkt har katten bedst af den mad, den får til dagligt. Også selvom det er jul. Et par julemadsråd:
- Hold katten væk fra drinks og mad, som indeholder alkohol.
- Katte tåler ikke chokolade. Mørk chokolade indeholder theobromin, som er giftigt for katte. Mørk og usødet chokolade er værst, og hvid chokolade mindst skadeligt. Symptomer på chokoladeforgiftning er opkast, diarre, hyperaktivitet og kramper.
- Gåseskrog eller andeben er lækkerbiskner for katte. Ben kan sætte sig fast i halsen på katten. Pas også på, at affaldsbeholderen er forsvarligt lukket, da katte ellers kan finde på flå den i stykker for at få fri adgang til alle juleresterne.
Ved juletræet
Katte elsker duften af gran, og det er ikke ualmindeligt, at katte forsøger at kravle i juletræet eller bruger stammen til at hvæsse klør.
- Sørg for at forankre juletræet godt, så det ikke vælter.
- Husk grannåle kan ikke fordøjes af katte, så støvsug ofte. Nogle katte spiser dem med vellyst, andre katte er ligeglad med nålene.
- Bruger du en juletræsfod med vand til at holde træet frisk og stabilt, så undgå at bruge kemikalier i vandet. Katte drikker af alt slags vand, og vandet ved juletræet skal nødigt forgifte katten.
- Pas på med levende lys og julepynt på de nederste grene. Katte tiltrækkes af det levende lys, og mange katte får hvert år svitset knurhår eller haler, når de kommer for tæt på stearinlys. Katte er også vilde med at lege med glaskugler eller spise småkager, der hænger på træet. Brug derfor plastikkugler – du kan næsten ikke se forskel. Pas på med elektriske lysranker. Nogle katte vil gerne bide i ledninger, og de kan få meget slemme forbrændinger i munden, når ledningerne kortsluttes.
Godt legetøj til katten
Papirbæreposer virker også tillokkende på katte. Fyld for eksempel en papirbærepose (aldrig en plastikpose) med sammenkrøllet gavepapir, men husk at klippe eventuelle håndtag af posen, så katten ikke kan sidde fast.
Ellers er din kat lige så lykkelig for sit eget, normale legetøj, som den vil være for særligt julelegetøj.