Sådan får du styr på julen – uden stress

Samvirke hjælper dig med at sætte julen i system. Følg en simpel plan, og du undgår julestressen og dyrt købte nødløsninger.

Denne uge: Overblik, budget og forberedelser

Lav en liste over, hvad dit julebudget er. Hvor mange gaver skal du købe, og hvad må de koste? Find også ud af, hvor mange julefrokoster, du skal til – og ikke mindst, hvordan du kommer hjem. Planlægning kan spare dig for tilfældige (og dyre indkøb) og dyre taxature hjem. 

Sammenlign priser på julegaver

Småkagedejlen kan du med fordel lave allerede nu. Mange slags dej er fortrinlig til nedfrysning, og kan med fordel ligge i mindre portioner i fryseren, så du kun tager det op, du skal bruge. Dermed kan hele huset dufte af friskbagte kager mange dage i december.

Klejner er i øvrigt gode til nedfrysning, når du har kogt dem. Optø dem langsomt og lun dem forsigtigt, når de skal spises.

Julemiddagen kan også forberedes delvist. Sovs kan fint holde sig i fryseren.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

1.-7. december: Indkøb, indkøb og indkøb

Julegaverne skal købes – og fra nettet er det muligt at bestille alt fra bøger over elektronik til tøj og parfumer. Ofte kan varerne fås lidt billigere, og mange netbutikker tilbyder at pakke gaven ind. Husk dog at tjekke, hvor længe gaven kan byttes efter jul.

Indkøb til middagen juleaften eller i juledagene kan også forberedes. Er du spareivrig, så kontrollér tilbudsaviserne, som bugner af tilbud på de varer, som alle burger i julen.

Anden, kalkunen og flæskestegen kan alle fryses – det samme kan fløden til risalamande. Husk også at købe ting som grødris, juleslik, kanel og kirsebærsovs. Indkøb i god tid sparer dig for penge – og julestress!

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

8.-15. December:  Pynt og skriv kort

Julepynten skal op – og har du ikke været tidligt ude, så er det i denne uge, du skal finde nisser og hjerter frem. Brug en eftermiddag eller to og lyt til god musik, mens du pynter op.

10 julekort. Så mange skriver hver dansker i gennemsnit. Skal du være sikker på, at få dem ud i god tid, så sæt dig med et glas glögg og skriv kortene nu.

Synes du personlige kort er et must, er det med at spidse kuglepennen – alternativt kan du benytte postcards.dk, hvor du kan uploade dine egne billeder eller vælge mellem julemotiver i basen. Postcards.dk udskriver og sender dine julekort med PostDanmark.

Vil du spare på portoen, så send julekortene med b-post. Du er ikke sikker på, at det bliver omdelt før efter et par dage. Et almindeligt brev koster 10 kroner – et b-brev koster 7 kroner.

16.-22. december: Slap af!

Nyd julen, der nærmer sig. Du er allerede i god tid, hvis du har bestilt pakkerne og klaret de fleste af dine juleindkøb. I denne uge skal du huske de ferske julevarer: frugt, grønt, mælk, smør og kartofler.

Ellers er der ikke andet end at læne sig tilbage, nyde dagene og glæde sig til en juleaften, som ikke er kommet med stress i år!

23.- 24. december: Begynd i god tid

Juleaften kan forberedes. En hel del mad kan sættes over dagen før – kog for eksempel risengrøden, skræl kartoflerne og lav rødkålen, hvis du ikke foretrækker varianten fra glas. Risalamanden kan også gøres færdig og sættes i køleskabet.

Langtidsstegning af flæskestegen og anden giver dig mulighed for at nyde juleaftensdag i ro og mag med familien. Sæt stegen eller fuglen over i god tid, og snit ingredienserne til waldorff-salaten om eftermiddagen, hvor du også trækker vinen op. Så er det kun kartofterne og de sidste ting, der mangler, når klokken nærmer sig spisetid.

Artiklen er opdateret med nye portopriser for 2015.