Sådan bruger du julens krydderier året rundt
Brug julekrydderierne til kød og fisk
Nelliker, kanel, stjerneanis, vanilje og kardemomme. Det er navnene på de krydderier, der får mange af os til at tænke på brunkager, juleknas og gløgg. Grunden til, at vi spiser julekrydderierne lige netop i julen, er, at de engang var så dyre i anskaffelse, at de blev reserveret til brug i højtiden.
I Mellemøsten, Asien og de lande, julens krydderier ellers kommer fra, bruges de ganske enkelt som krydderier, der passer dejligt til grøntsager, kød, fjerkræ, fisk og frugt, og du kan sagtens bruge kanel i hele rør, nelliker og alle de andre krydderier i din mad året rundt.
I stedet for at prikke nellikerne ind i en appelsin til jul kan du prikke nelliker i et løg og koge det med i gryden næste gang, du laver en duftende simreret. Husk, at krydderierne får optimal smag af at blive varmet op på en tør pande inden brug.
Krydderier indeholder antioxidanter
Krydderrier er sunde og indeholder antioxidanter, så der er god grund til at ødsle med smagen af krydderier. Antioxidanter kan beskytte mod udvikling af kræft og hjerte-kar-sygdomme. Krydderier er også gode til at give mæthedsfornemmelse, fordi de stimulerer kroppens sanser.
Opbevar krydderierne mørkt i en skuffe eller et skab, så holder de længst. Gamle krydderier er uskadelige, men alle krydderier mister deres smag og gode egenskaber med tiden.
Krydderier og mad, der passer sammen
Nelliker smager godt sammen med blandt andet æble, bacon, svinekød, oksekød, kaffe, løg, appelsin og tomat og krydderierne vanilje og ingefær.
Kanel smager godt sammen med blandt andet mandler, banan, oksekød, gulerod, kirsebær, chokolade, kaffe, lam, jordbær og vandmelon og krydderierne anis, kardemomme, nellike, ingefær, timian og mynte.
Vanilje smager godt sammen med blandt andet æg, rabarber, fersken, solbær, skaldyr og tomat og krydderierne nellike og ingefær.
Kardemomme smager godt sammen med blandt andet mandler, abrikos, bacon, lam, banan, mango, gulerod, chokolade og krydderierne koriander korn, ingefær, safran og vanilje, og så er det godt i bagværk.
Stjerneanis smager godt sammen med blandt andet mandler, æbler, asparges, bacon, bacon, banan, gulerødder, kylling, chili, æg, agurk, gedeost, figen, citron, melon, svampe, svinekød, fede fisk og hvide fisk, østers, oliven, ærter, grapefrugt, mynte og vanilje.
Kilde: The Flavour Thesaurus, Niki Segnit.