Sådan bliver de bagte rodfrugter saftige

Undgå at få seje og tørre pinde ud af de bagte gulerods- og rødbedestave at blanchere dem i 5 minutter før bagningen. Metoden kan også bruges til bagte æbler. Samvirke lærer dig at lave lækre rodfrugter.

I ovnen får rodfrugterne den eftertragtede karamelliserede smag

Bagte rodfrugter skal i gryden først

Når du har skåret rodfrugterne i stave, blancherer du dem i kogende, letsaltet vand i mellem 3 og 5 minutter, så de bliver en smule møre. Lad den dryppe af i en sigte, krydr dem med salt og peber, dryp dem med olie og bag dem i ovnen i 30 minutter ved 175 grader.

Rodfrugter kan klappe sammen i varmen

Når gulerødderne, rødbederne og de andre rodfrugter bages i ovnen, bliver de brunede og karamelliserede og får den eftertragtede søde smag. Får du normalt ikke de lækreste rodfrugter, skyldes det, at rodfrugterne lige som æbler indeholder det naturlige geleringsmiddel pektin. Pektin kan blive ustabilt under bagningen, så rodfrugterne klapper sammen og mister saften. Sker det bliver rodfrugterne seje og tørre i stedet for delikate. 

Blancherer du rodfrugterne før bagningen, bliver pektinen stabiliseret. Du kan også forbage rodfrugterne ved 80 grader i 15 minutter tildækket med folie. Så bliver pektinen i cellevæggene varmestabil og holder til, at temperaturen efterfølgende øges. Skal du bruge æbler i en tærte, kan du også med fordel forkoge dem, så de holder sig stabile og saftige i tærten.

Sådan blancherer du grøntsager