Podcast: Løber Danmark tør for rent drikkevand?

I Danmark har vi verdens reneste drikkevand! Sådan siger vi ofte til hinanden med stolthed i stemmen. Men er vandet nu også så rent, som vi går og forestiller os? I denne episode af Samvirke Mellem Linjerne fortæller journalist Kristian Herlufsen om, hvordan forurening i vores grundvand måske betyder, at vi om 10-20 år skal begynde at rense vandet, før vi kan drikke det.

Find »Samvirke Mellem Linjerne« på Apple PodcastSpotifyPodimo eller der, hvor du normalt hører dine podcast.

Mange af de uønskede stoffer, vi finder i grundvandet i dag, har været 20 til 80 år undervejs før det er endt i en grundvandsboring.  

Mange grundvandsboringer er ramt af forurening

I de seneste år har man ofte kunnet læse i medierne, at en ny grundvandsboring er ramt af forurening med pesticider eller andre uønskede stoffer – og nogle gange endda i mængder, der kan være skadelige for menneskers sundhed. Undersøgelser de seneste år har afsløret forurening i 77% af de undersøgte grundvandsboringer og i 27% af tilfældene har forureningen oversteget de tilladte grænseværdier. 

Eksperter diskuterer nu, om det snart er nødvendigt at rense det vand, vi har prist for at være verdens reneste. Hør i denne episode af Samvirke Mellem Linjerne journalist Kristian Herlufsen fortælle om, hvad vi i dag gør for at beskytte vores grundvand og hvilke tiltag, vi kan hive op af hatten, når der bliver fundet forurening i en grundvandsboring.