Ostenes historie, danablu, danbo, maribo og alle de andre
Rygeost
Den eneste originale danske ost, der er opfundet i Danmark uden inspiration fra udenlandske oste. En ikke-modnet friskost, der fremstilles uden osteløbe. I friskoste er mælken syrnet med starterkulturer af mælkesyrebakterier, der omdanner mælkesukker til mælkesyre ved gæring. Surmælksoste fremstilles også ved kemisk syrning med et surt omdannelsesprodukt af druesukker.
Danablu
Mejeristen Marius Boel opfandt danablu i 1927 med den franske roquefort som forbillede. Marius Boel var den første i verden, der fremstillede blåskimmelost af homogeniseret mælk. Det gav en mere fed og cremet konsistens, en anden smag og en mere hvid farve end i roquefort fremstillet af fåremælk. Marius Boel eksperimenterede med forskellige skimmelkulturer på oste. I starten dyrkede han blåskimlen på rugbrød. I dag fremstilles blåskimmelkulturen på laboratorier, og kun få certificerede producenter har ret til at producere danablu. Danablu er en vigtig eksportartikel og har ofte vundet internationale konkurrencer.
Samsø
Fremstillet med schweizisk emmentaler som forbillede. Mejeristen Constantin Bruun inviterede omkring år 1800 schweiziske mejerister til Danmark for at lave en produktion af dansk emmentaler. Den danske emmentaler blev videreudviklet til den nuværende samsø. Indtil 1952 blev den kaldt dansk schweizer. Samsø har været den eneste originale fastost, men senere er andre som vesterhavsosten fra Thise Mejeri blevet salgssucceser.
Danbo
Inspireret af en russisk steppeost. Danbo blev produceret for første gang i 1897 af Rasmus Nielsen på Kirkeby Mejeri. Rasmus Nielsen havde fået inspiration til osten på en rejse i 1896 til steppeområder i Østeuropa. Rasmus Nielsen kunne ikke overbevise andelshaverne på andelsmejeriet Kirkeby om, at en fed russisk steppeost var en god ide. Han forpagtede derfor mejeriet og satte selv gang i produktionen. Osten slog an. I dag er Danbo den mest producerede danske ost.
Havarti
Inspireret af den tyske ostetype tilsiter. Opkaldt efter Havarthigården i Øverød i Nordsjælland. Her specialiserede den danske ostepioner Hanne Nielsen (1829-1903) sig i ostefremstilling, som hun lærte på sine rejser i udlandet, og hun havde mere end 1000 elever. Harvarti fik sit navn i 1952. Den er tidligere blevet kaldt dansk tilsiter og har sin oprindelse i den nu russiske by Tilsit, der tidligere var østpreussisk. Havarti er i dag en vigtig eksportost.





