Økologiske kyllinger smager af godt kyllingeliv

Livlighed, langsom vækst og muskelstyrke kan smages i de økologiske kyllinger, der lever dobbelt så lang tid og har dobbelt så meget plads som deres konventionelle fætre og kusiner.
Slagtet kylling, der overhældes med champagne

Kog kyllingen med champagne eller hvidvin, den fortjener det

Kyllingerne spankulerer omkring

Asger Petersen kan lide at sætte sig mellem sine kyllinger og bare betragte dem. Et kvarter hver dag sidder han stille, mens de hvide flokdyr spankulerer omkring, skraber med fødderne og leder med næbbet efter tørre ærter i kyllingehusets bund.

Økologiske og konventionelle kyllinger

Økologisk kylling

 • Lever i ca. 63 dage
 • Vokser i gennemsnit 35 gram om dagen
 • Der er 21 kg kylling per kvadratmeter
 • Foderet er 95 % økologisk - 100 % økologisk fra 1.1.2010
 • Lever i dagslys fra vinduer i kyllingehuset suppleret med elektrisk lys
 • Har adgang til det fri
 • Fanges med hånden før slagtning
 • Halal-slagtes

Konventionel kylling

 • Lever i ca. 34 dage
 • Vokser i gennemsnit 66 gram om dagen
 • Der er 40 kg kylling per kvadratmeter
 • Foderet er konventionelt
 • Lever i kunstigt lys
 • Har ikke adgang til det fri
 • Fanges med maskine før slagtning
 • Halal-slagtes

 

Økologiske kyllinger vil gerne op i træerne

Træerne uden for kyllingehusets åbne luger tiltrækker kyllingerne, når vejret er godt. Så hopper de ud. »De er jo jungledyr, det er deres natur at søge op i grenene, når det bliver aften,« siger Asger Petersen.

Farvel til konventionelle kyllinger

Asger Petersen fik slagtet sit sidste hold konventionelle kyllinger for to år siden og begyndte i stedet at producere økologiske kyllinger. 9600 kyllinger lever på hans sønderjyske matrikel i nærheden af Aabenraa. De bor i to huse, der ligner lader. Reglerne siger, at der ikke må være mere end 4800 i en flok, derfor bliver kyllingeflokken fordelt i to huse.

Økologiske kyllinger er livlige og stærke

De økologiske kyllinger tilhører en livlig race og en race med længere ben end de konventionelle kyllinger, der avles til at omsætte foder til kød så hurtigt som muligt, fortæller Asger Petersen. De økologiske kyllinger er slankere end konventionelle, brystet er mindre og de vokser langsommere.

Økologiske kyllinger vokser langsomt

Da Asger Petersen havde konventionelle kyllinger, kunne det blive et kapløb med tiden, at få dem op på slagtevægten på 34 dage. Nu holder han øje med, at kyllingerne ikke tager for meget på.

Kyllingekødet er mørkt og fast

Forskellen kan ses og smages, kødets farve er mørkere hos de økologiske kyllinger. Kødstrukturen er grovere og kødet sejere. Tænderne kommer mere på arbejde, når man sætter dem i en økologisk kylling.

Konventionelle kyllinger går så tæt, at de ligner et hvidt tæppe

Økologi er ikke Asger Petersens religion. Han vil godt forsvare den konventionelle kyllingeproduktion, som han drev i 13 år. »En københavner ville nok sige, at de gik helt vildt tæt, dobbelt så tæt som de økologiske. De dækker gulvet som et hvidt tæppe. Men den konventionelle produktion er blevet meget bedre end for 10-15 år siden. Nu må der være 42 kg kylling per kvadratmeter. En gang havde vi 50 kg. I Holland er det endnu mere,« siger Asger Petersen.

Økologiske kyllinger lever i 63 dage, konventionelle kyllinger lever i 34 dage

Det var en spidsbelastning med desinfektion og storvask, hver gang 34 dage var gået, og kyllingerne blev slagtet. Det hele blev muget ud ni gange om året. De økologiske kyllinger lever i 63 dage, Asger Petersen arbejder i et mere jævnt flow, og bruger mere af sin tid på de levende kyllinger, end på desinfektion og vask.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Økologiske kyllinger lever så længe, at de får rød kam

Asger Petersen fylder en stor, sort plasticbalje med sin hjemmelavede græsensilage af presset kløvergræs og traver et par længder i sit 110 meter lange kyllingehus, mens han kaster ensilage ud og kyllingerne prøver at hoppe efter i hælene på ham. Nogle af dem er hanner med røde kamme. I den konventionelle produktion er kyllingen slagtet, inden den røde farve toner frem på toppen af hovedet.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Afføringen viser, at de økologiske kyllinger er sunde

Mens Asger Petersen traver rundt, holder han øje med små klumper kyllingeafføring, der ligger som grå indtørrede rejer spredt rundt i halmen. De må ikke være våde og spattede, så er kyllingernes mave ikke i orden.

Fri for sår på fødderne

Kyllinger, der går tæt, kan få problemer med kvælstof og ammoniak under fødderne. Jo tættere de går, jo mere kvælstof. Det kan give sår på trædepuderne. Fodsvidninger kaldes sårene, der giver kyllinger smerter og får dem til at halte.

Pointsystem findes for sår på fødderne

Asger Petersen tager om benene på den nærmeste kylling, vender den og holder bagsiden af den gule, gummiagtige fod frem. Trædepuden bagtil, hvor kyllingens tre tær samles i foden, har en grå skorpe. Asger Petersen skraber skorpen af med en finger. Den dækker ikke over et sår. Det er en 1’er forklarer han. En 2’er er et reelt sår, der går ind i foden. Næste greb efter en ny kattekillingevarm kylling viser en 0’er på foden, der er hel og ren.

Økologiske kyllinger er dyre at producere

150 kroner er forbrugerens pris for en af Asger Petersens økologiske kyllinger. Han synes selv, det er mange penge. Helt billige bliver de økologiske kyllinger nok aldrig. Økologiske kyllinger er en lille niche på kun en halv procent af hele kyllingeomsætningen hos Rose Poultry, som Asger Petersen producerer kyllinger for.

Økologisk mælk var også dyrt i begyndelsen

»Kan de økologiske kyllingeproducenter komme op på den tredobbelte, vil omkostningerne til den enkelte kylling blive mindre, måske kan prisen nå ned på 100-110 kroner. Økologisk mælk var jo også dyr i begyndelsen,« siger han.