Korte antibiotikakure er bedre
Antibiotikakurene er generelt blevet kortere end før i tiden. Lars Bjerrum fortæller, at lægerne godt ved, at man ikke skal ordinere antibiotika i lige så lang tid, som man engang gjorde.
»Der er meget ny evidens for, at det er vigtigt at stoppe behandlingen, når symptomerne stopper, så man ikke risikerer at udvikle resistente bakterier. Det er ny viden, og det er et nyt budskab,« siger Lars Bjerrum. Derfor skal man også stoppe kuren, når symptomerne stopper.
»For lungebetændelse er 5 dages behandling nok. Behandler man ud over det, skaber man kun resistente stammer af bakterier, og det er vi ikke interesserede i. Vi skal stadig have antibiotika, der virker, når vi har brug for det,« siger Lars Bjerrum.
De kortere behandlingstider skal hjælpe med at komme det stigende problem med multiresistente bakterier, som ikke kan behandles med almindelig antibiotika, til livs.
Der er dog nogle få sygdomme, hvor man er nødt til at gennemgå en længerevarende antibiotikakur. Eksempelvis hvis man har knoglebetændelse eller betændelse på hjerteklapperne.
Læs mere om forskningen i JAMA Internal Medicin her.