Må man spise muggent brød?
Spis ikke mad med mug, medmindre det er meningen, at muggen er der
Åh, nej, der er mug på den sidste luns brød i skuffen, og du havde ellers lige glædet dig til at nyde en dejlig ostemad som akkompagnement til morgenkaffen.
Selvom det kan være fristende at skære muggen væk fra brødet og nyde din velfortjente ostemad, bør du ty til en skål havregryn eller cornflakes – og smide det mugramte brød ud.
Sådan lyder rådet fra Jens Christian Frisvad, der er professor i industriel mykologi på Danmarks Tekniske Universitet og ved en masse om skimmelsvampe – også kaldet mug.
»Vær yderst forsigtig med at spise fødevarer, hvor det ikke er meningen, at der skal være mug på. Mug danner nemlig giftstoffer, der kan være farlige,« siger han.
Smid brødet ud
Smid hele brødet ud, hvis der er der mug på dit franskbrød – uden tøven. Det syrefattige franskbrød giver optimale betingelser for alle mulige former for mug og tilhørende giftstoffer, der kan trænge ind i brød, også der, hvor der ikke er mug.
»Rugbrød og surdejsbrød er syreholdigt, og syren gør, at mange typer mug ikke kan leve på rug- og surdejsbrød. Derfor bliver rugbrød og surdejsbrød sjældent lige så hårdt ramt af mug som helt almindeligt franskbrød,« siger Jens Christian Frisvad og fortsætter:
»Er der et helt tyndt lag hvid mug på dit rug- eller surdejsbrød, vil det fra et sundhedsmæssigt synspunkt i nogle tilfælde være o.k. at skære muggen væk. Der er dog stadig en risiko for, at der er giftstoffer i resten af brødet. Derfor vil jeg aldrig selv spise brød, hvor der har været mug på.«
Mug er sjældent farligt i sig selv
Mug er som hovedregel ikke særlig farligt – på nær nogle få typer mug, der kan være skadelige for mennesker med dårligt immunforsvar eller give allergiske reaktioner hos svampeallergikere.
Giftstofferne, som nogle typer mug kan danne, bør du dog ikke spise, da de blandt andet kan give dårlig mave og potentielt være kræftfremkaldende eller skadelige for dine organer.
Når giftstofferne er dannet på dit brød, kan du ikke slippe af med dem igen. Selvom mug faktisk forsvinder ved opvarmning, bliver giftstofferne i maden.
Det hjælper altså ikke, hvis du giver dit mere eller mindre mugramte brød en tur på brødristeren eller i ovnen.