Sådan undgår du, at parmesanosten bliver muggen
Lad osten ånde
Ostetyperne parmesan og grana holder sig bedst, når du pakker dem ind i et stykke klæde, for eksempel et viskestykke eller tyk køkkenrulle. De skal kunne ånde. Læg evt. et stykke plastikfilm på skærefladen og pak resten af osten ind i køkkenrulle eller et viskestykke. Bruger du ikke osten i nogle dage, kan du forsigtigt strinte et par dråber vand på klædet, så den beholder sin fugtighed.
Se på lagringen
Den længst lagrede ost indeholder mindst vand og kan holde længere end mindre lagret ost. Parmesanost er som regel lagret længere end granaost. Parmesanost og granaost ligner hinanden og fremstilles på næsten samme måde. De er begge hårde og tørre med en kornet struktur og er begge velegnede til at rive eller brække i små stykker. Navnet grana henviser til ostens granulerede konsistens. Parmesanost, der smykker sig med titlen Parmigiano Reggiano, er underlagt flere krav end granaost og er derfor også dyrere. Et af kravene er den lange lagringstid på mindst et år, granaost skal lagres mindst 8 måneder.
Brug flittigt af osten
Parmesanost eller granaost er en fin smagsgiver. Brug den til alle dine pastaretter, men også til en fin garnering af purerede supper af for eksempel rodfrugter. Parmesanost og granaost er fuld af umamismag og en fin saltsmag, som fremhæver grøntsagernes smag. Smid ikke det sidste hårde stykke ud. Det er den allerbedste del, mener italienerne. Den sidste hårde gnalling er perfekt til at krydre en minestronesuppe. Ostestykket smelter, når det bliver lagt ned i den varme suppe.
Vask hænder og køleskab
God hygiejne forlænger holdbarheden af parmesanosten. Vask hænder, inden du pakker osten ud og begynder at skære eller rive af den. Hold køleskabet rent. Det gælder også for andre fødevarer end parmesanost, at hygiejne forlænger holdbarheden. Dit rugbrød holder sig længere, hvis du altid skærer skiver af det, mens du har et viskestykke mellem din hånd og rugbrødet.
Ikke alle hvide pletter er mug
Bliver osten blålig, er der ved at gå mug i den, og det kan være en god ide at kassere den. Hvide pletter behøver derimod ikke at være tegn på begyndende mug. Saltet i osten trænger ud i overfladen og kan ligne mug. Kig godt efter, måske er det ostens salt, du har fået øje på.
Frys osten ned
Har du et stort stykke ost, som du er usikker på, om du får brugt, kan du rive hele osten eller brække den fra hinanden i små stykker og fryse den ned i små poser, som du tager ud af fryseren, efterhånden som du skal bruge dem. Når du selv river din ost, bestemmer du også selv kvaliteten af den. Når du køber færdigrevet ost, vil hovedbestanddelen ofte være granaost, der evt. er blandet med lidt parmesanost, og når du køber færdigrevet parmesan, må produktet indeholde op til 18 procent skorpe.
Kilder: www.italy.dk, www.melk.no