Lav en bullet journal - få styr på dit år og nå de ting, du synes er vigtige

En bullet journal giver dig overblik over dit år og samler dine lister, din kalender og noter et sted. Se her, hvordan du laver din egen bullet journal.

Hvad er en bullet journal?

Manden bag bullet journal-fænomenet er Ryder Carrol, en digital produktdesigner fra New York.

En bullet journal er et analogt system, hvis hovedfunktion er at give dig overblik over din tid og at samle dine lister, noter, kalender med mere på ét sted. Samtidig hjælper din bullet journal dig til at se kritisk på, hvad du bruger din tid på.

Sådan kommer du i gang med en bullet journal

En bullet journal består af en nøgleoversigt og moduler.

Nøgleoversigt

På første blanke side i din notesbog laver du din nøgleoversigt med ’bullet-ikoner’. Dette er kernen i din bullet journal, da det er dine bullet-ikoner, som du bruger gennem din bullet journal til at kategorisere din tid.

Du kan f.eks. gøre som følger:

  • Prik = Opgave/aftale
  • Cirkel = Begivenhed
  • Kryds = Afsluttet opgave/aftale/begivenhed
  • Streg = Note
  • Stjerne = Vigtigt

Moduler

En typisk bullet journal vil bestå af moduler i form af 1 indeks, 1 fremtidslog, 1 månedslog og 1 ugeplan.

Hver gang du noterer noget i dine moduler, sætter du nøgle-ikonet til venstre for begivenheden eller opgaven alt afhængig af, om det er en begivenhed, en aftale eller note.  Så har du hele tiden overblik over, hvad du bruger tid på.

Indeks

Dit indeks skal hjælpe dig til at holde styr på alt, hvad du har i din bullet journal. Hver gang du tilføjer et modul, skriver du det i dit indeks med sidetal, så du hurtigt finder modulet igen.

Fremtidslog

En fremtidslog skal give dig et overblik over hele året. Inddel f.eks. 2 sider i 12 felter svarende til hver af årets måneder. I hvert felt kan du løbende skrive planer ind, som du måske endnu ikke har dato på, men som du vil være sikker på at huske.

Månedslog

Du laver en månedslog for hver måned. Start med januar og brug f.eks. 2 sider: venstre side med tal og ugedage svarende til hele måneden og højre side med plads til at skrive det, du skal i januar, som du ikke har dato på. Overfør de elementer, du har noteret i din fremtidslog.

Ugeplan

Del 2 sider i 7 felter svarende til ugedagene. Ugeplanen fungerer som en kalender, hvor du inddeler din tid i bullet-ikoner. Hver uge kan du bruge ikonerne til at se, hvad du har nået, og hvad du ikke har nået. Det, du ikke har nået, kan du rykke til næste uge.

Dette giver dig samtidig mulighed for at stoppe op og vurdere, om der er noget, du gør for lidt, eller noget, du ikke får gjort.

Hvordan bruger du din bullet journal

En bullet journal er personlig, så om du vil have en helt enkel udgave eller en mere farverig og kreativ, er helt op til dig.

En bullet journal skal dog gøre dit liv mere simpelt, ikke mere besværligt, så lad være med at gøre den mere avanceret, end du kan overskue. I princippet kræver en bullet journal kun en notesbog og en pen.

Fordi du har dit indeks og dine sidetal, skal du ikke bekymre dig om at lave et linært forløb. Du kan altid tilføje og f.eks. lave ’månedslog – januar 2’ nogle sider fremme, hvis du løber tør for plads.

Mange vælger at bruge deres bullet journal som en slags udvidet kalender, så ud over modulerne nævnt her kan du også lave en humørmåler, der viser, om du har været overvejende glad eller trist i løbet af året, en plan over dine vaner, en madplan, en træningsplan, en oversigt over bøger, du læser, m.m. Der er masser af inspiration at hente f.eks. på Pinterest og YouTube.

 

 

Læs mere om