Lad plæneklipperen klare bladene på græsplænen
Mange blade kvæler græsset
Ligger bladene som en dyne på græsset, er det skidt, da det kan kvæle græsset, fortæller havearkitekt Laila Sølager.
Men i de fleste parcelhushaver vil det ikke være tilfældet, og så mener hun ikke det er nødvendig at fjerne bladene fra plænen.
Kør en tur med plæneklipperen
- I stedet for at fjerne bladene, kan man køre en tur med plæneklipperen, så bladene bliver findelt. Så drysser de ned i græsset og formulder stille og roligt, og det er godt for regnormene, der nemmere kan trække de små stykker ned i jorden, fortæller Laila Sølager, som aldrig selv fjerner blade fra sin græsplæne, men giver dem en tur med plæneklipperen.
Blade er god gødning i haven
Palle Kristoffersen, landskabsarkitekt og seniorforsker fra Skov & Landskab, Københavns Universitet mener ikke, at bladene skal blive på græsplænen.
- Det er glimrende at lade bladene ligge i haven, men de skal væk fra græsset, da det bliver kvalt af bladene, siger han.
Men Palle Kristoffersen mener dog, at det er en god idé at bruge plæneklipperen til at knuse bladene med, så de formulder hurtigere.
- Men bagefter skal de rives sammen og fjernes fra plænen. Og så kan de fordeles rundt i haven, hvor de kan bruges til afdækning, kompost og jordforbedring, forklarer han.
Lad vinden klare arbejdet
Du kan også bare vente på, at det bliver tørvejr, så bladene tørrer og selv blæser væk fra græsplænen og lægger sig i bunker rundt i haven de steder, hvor der er læ, fortæller Laila Sølager.
Fjern blade på granitskærver
Der er dog steder i haven, hvor du altid skal fjerne de nedfaldende blade.
- Det er meget vigtigt at fjerne blade på granitskærver, fordi ukrudt kan spire i den jord, som bladene formulder til, så der kommer ukrudt mellem skærverne, forklarer Laila Sølager.
Blade fra valnød, birk og eg kan slå græsset ihjel
Der findes også blade, der er vigtige at fjerne, fordi de indeholder stoffer, der slår græsset ihjel.
- Når blade fra valnød og eg formulder, er det vanskeligt at få noget til at gro der bagefter, og det slår græsset ihjel, fortæller Laila Sølager.
Inger Kappel Schmidt, biolog og seniorforsker ved Skov & Landskab, Københavns Universitet forklarer, at blade fra eg, valnød og birk indeholder stoffer som kan hæmme væksten af andre arter, og at det er derfor at græsset under sådanne træer kan se dårlig ud.
Stofferne er spire- og væksthæmmende og er en slags forsvarsstoffer, som bl.a. beskytter bladene mod larver, men som også bekæmper konkurrerende planter, så træet bedre kan klare sig.