Kiksekagen er slet ikke dansk

Kiksekagen er tysk og hedder Kalter Hund. Også englænderne spiser kiksekage. Prins William forlangte kiksekage serveret til sit bryllup.

I kiksekage bruges rå æg, og rå salmonellainficerede æg var i 2009 årsag til dødsfald hos en far og en søn, der begge havde spist kiksekage. I 2011 blev danske æg erklæret fri for salmonella efter mange års indsats i ægproduktionen.

Kiksekage er klassisk til børnefødselsdage

God gedigen kiksekage kommer på bordet til børnefødselsdage og søndagshygge. Mere dansk kan det ikke blive, tror vi, men kiksekagen er både tysk og engelsk. Den tyske kiksekage hedder Kalter Hund, kold hund,  og den laves på nøjagtig samme måde som den danske. Engelsk kiksekage laves af lys chokolade, smør og kiks.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Kiksekage har kostet dødsfald

I kiksekage bruges rå æg, og rå salmonellainficerede æg var i 2009 årsag til dødsfald hos en far og en søn, der begge havde spist kiksekage. I 2011 blev danske æg erklæret fri for salmonella efter mange års indsats i ægproduktionen, hvor landmænd skifter tøj og sko og ofte går i bad, inden de træder ind til de æglæggende høns.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Pasteuriserede æg er stadig det sikreste til kiksekage

Danmark importerer ikke æg, så i teorien er alle æg på det danske marked nu salmonellafri, men der er stadig en meget lille teoretisk mulighed for salmonella, så Fødevarestyrelsen anbefaler, at man stadig bruger pasteuriserede rå æg, hvis man vil være helt sikker.

Kiksekage classic

Her får du en opskrift på kiksekageklassikeren:

  • 250 gram palmin
  • 2 pasteuriserede æg
  • 50 gram flormelis
  • 25 gram kakao
  • 220 gram firkantede vaniljekiks

Beklæd en aflang form med bagepapir.

Smelt palmin på svag varme, til den næsten er smeltet og tag kasserollen fra varmen. Lad palminen smelte færdig.

Pisk æg og flormelis hvidt og luftigt. Rør kakao i og rør til kakaoklumperne er væk.

Hæld noget af palminen i æggemassen, rør sammen og hæld resten i lidt ad gangen. Rør kraftigt mellem hver gang, så massen ikke skiller.

Bred et lag af cremen ud i formen, læg et lag kiks over, så de ligger tæt og fortsæt med at lægge i lag. Øverste lag skal være chokolademasse.

Stil kiksekagen i køleskabet til den er stiv. Dæk den til, når den er stiv, men lad den stå et døgn og trække. Vend kagen ud og skær den i skiver.

Læs mere om