Redaktionen anbefaler






Selvom det kan være rart at sove igennem i weekenden, så kan det ikke kompensere for manglende søvn i hverdagen.
Amerikanske forskere lavede i 2013 et studie, hvor man lod forsøgspersoner sove først 6 timer 5 dage i træk og dernæst 10 timer 2 dage i træk. Da man målte hjernens funktion og immunforsvaret, som er de 2 ting, søvnunderskud først går ud over, viste det sig, at begge dele blev ringere i løbet af de fem første dage. Efter de to dage med 10 timers søvn forsvandt alle tegn på immunaktivering og stress igen – men hjernens funktion var ikke helt som ved udgangspunktet. Der skal altså mere til end 2 dage med 10 timers søvn per nat til at få hjernen tilbage i topform.
Ifølge professor og overlæge Poul Jørgen Jennum fra Dansk Center for søvnmedicin regner man med at en femtedel af befolkningen er i søvnunderskud og lever med 1 times for lidt søvn hver dag. Det kan rent praktisk være svært at kompensere for i weekenden, siger han:
»Hvis man har et underskud på 5 timer, som du skal indhente i weekenden, kommer det ofte i konflikt med dit sociale liv. Det er ganske enkelt i konflikt med vores natur.«
Undersøgelser viser til gengæld, at man godt kan erstatte noget af nattesøvnen med en middagslur. Luren skal dog have en vis længde, så man får den gode dybe søvn.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10