Kan man få for meget protein?

Langt de fleste danskere får nok protein. Men spiser du alt for meget protein, kan du risikere at få nedsat nyrefunktion. Også fedt, salt og stegemutagener er problematiske i en proteinrig kost, da den ofte består af kød.
Grillede bøffer ligger på en grillrist.

Ud over at alt for store mængder protein kan være dårligt for nyrerne, går det proteinrige kød ofte hånd i hånd med salt, fedt og stegemutagerner.

De fleste behøver ikke mere protein end anbefalingerne

0,75 gram protein per kilo kropsvægt. Sådan lyder Sundhedsstyrelsens anbefalinger for dagligt proteinindtag for raske, voksne mennesker. En typisk dansker spiser 1 gram protein for hvert kilo kropsvægt, altså mere end anbefalingerne. 

Det fortæller Preben Vestergaard Hansen, kandidat i human ernæring og adjunkt på Professionshøjskolen Metropol.

»Der er ingen grund til at spise mere protein end anbefalingerne, med mindre du er topatlet, ældre, syg eller tilbringer rigtig mange timer med styrketræning i fitnesscentret,« siger han og fortæller, at op mod 95 procent af danskerne får nok eller mere end rigeligt protein fra deres kost.

Læs, hvordan du udregner, hvor meget protein, du bør få om dagen, og se eksempler på, hvor meget protein udvalgte madvarer indeholder.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Alt for meget protein kan medføre nedsat nyrefunktion

Spiser du meget mere, end anbefalingerne lyder, altså 2 gram eller mere protein per kilo, man vejer, kan det på sigt give problemer med nyrerne, forklarer Preben Vestergaard Hansen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Pas på med at spise for store mængder kød

De 80 gram protein, en dansker på 80 kilo typisk spiser, er ikke er nok til, at man skal bekymre sig over selve proteinet. Men en proteinrig kost er ofte lig med en kødrig kost, og et højt indtag af kød kan være dårligt for sundheden.

Der er ofte meget mættet fedt i kød, som mistænkes for at øge risikoen for hjertekarsygdomme, sukkersyge og mavetarmkræft. Et højt indtag af rødt kød menes at øge risikoen for tyktarmskræft.

Spis varieret

I kødpålæg er der ofte store mængder salt. Salt kan øge blodtrykket og øge risikoen for hjertekarsygdomme og kræft. 

Kød kommer også ofte på grillen eller på en glohed stegepande, og den brankede stegeskorpe indeholder stegemutagerner, som i for store mængder kan øge risikoen for mavetarmkræft. 

»Spis varieret. Anbefalingerne lyder på maksimalt 500 gram magert kød om ugen, pas på med at stege kødet for hårdt, og begræns så vidt muligt saltet kødpålæg. Spis mere fisk, da fedtet i fisk er sundere end det i kød,« råder Preben Vestergaard Hansen.