Redaktionen anbefaler






Sneen i haven kan bruges til andet end at bygge snemænd af. Brug for eksempel vinterens hvide underlag til at rense dit ægte tæppe.
Ja, nyfalden sne er rigtig godt til at rense dine ægte tæpper. Har du genstridige pletter, virker snemetoden dog ikke.
Hvis du har et tæppe af god kvalitet, kan du lægge tæppet ud i sneen og på den måde få renset snavs og støv af tæppet.
Når du lægger det tunge varme tæppe på sneen, vil varmen fra tæppet smelte det øverste lag sne til vand, der vil blive presset op i tæppet.
Herefter vil tyngdekraften gøre, at vandet løbet af tæppet igen og trækker støv og snavs med ud. Samtidig vil tæppets luv rejse sig, og farverne vil fremstå klarere.
Nyfalden sne og 4-5 graders frost virker bedst.
Når tæppet har ligget en halv time i sneen, kan du børste det rent for sne.
VIGTIGT: Metoden virker kun på tæpper af god kvalitet. Ved et billigt tæppe med dårlig indfarvning risikerer du, at farven løber ud.
Alle ægte tæpper består af en luv (garnet, der udgør tæppets overflade), et skud og en kædetråd. Er tæppets skud og kædetråd lavet af uld, kan sneen få ulden til at krympe, så du risikerer at få problemer med buler i tæppet efter rensningen. Spørg om materialerne der, hvor du har købt tæppet.
Har du deciderede pletter på dit tæppe, kan du bruge et gammelt husråd: Hæld helt almindeligt sæbevand på pletten og lad det sidde i cirka 15 minutter. Hæld herefter kartoffelmel på, lad tæppet suge melet, tørre og støvsug så kartoffelmelet op.
Hvis der er kommet olie på tæppet, kan du bruge rensebenzin i stedet for sæbevand.
Har du meget genstridige farvepletter på tæppet, kan du opsøge et tæpperenser-firma. De kan dog kun behandle misfarvningen ved at blege tæppet, så måske er det bedre bare at leve med, at tæppet ser brugt ud.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10