Kajkagen: Sådan ser den lille grønne kage ud forskellige steder i Danmark
Videbæk
Kajkagen er fra slutningen af 1970’erne,
hvor de folkekære dukker Kaj og Andrea
var markante figurer i dansk børnefjernsyn.
Spjald
Helt tilbage i 1950’erne eksisterede der en
frølignende kage i Danmark,
men først med fornavnet
Kaj blev den folkeeje.
Sakskøbing
Oprindelsen peger tilbage
til blandt andet en lille bagerbutik
i Ry ved Silkeborg,
hvor den nyuddannede
bagersvend Kristian Hansen
af sin mester var blevet bedt om at
opfinde en ny kage. Den grønne marcipan
var noget nyt, og med den kunne Kristian
Hansen præsentere Kajkagen med lyserødt
jordbærfyld og det frække udtryk med
tungen hængende ud.
Rønne
»Jeg fik rigtig meget skældud af mester.
Man kan da ikke sælge en grøn
kage. Den ser muggen ud, mente han,«
genfortæller Kristian Hansen.
Men det kunne man, de solgte hurtigt
den første plade, og Kristian Hansen
stod i flere uger kun og lavede
Kajkager.
Rødovre
Han havde i samme omgang
også præsenteret sin mester for Andreakagen,
men den blev aldrig helt så
populær.
Andreakagen
Et bud på den mindre populære Andreakage fra samme tid som Kajkagen.
Et kig i Kaj
Udstukket lagkagebund oven på mazarinbund
med jordbærsyltetøj imellem.
Fyldet er smørcreme med jordbærsmag
bestående af flormelis, smør og blendede
jordbær eller jordbæressens.
Overtrækkes med grøn marcipan. Munden
skæres ud med en kniv. Deri lægges
jordbærgele som tunge. Kagens bund
dyppes i flydende chokolade, og øjnene
laves med hvid og brun glasur. Variationen
med hindbærsmag er også udbredt.
Nykøbing Falster
Det andet bud på et oprindelsessted for den grønne kage er på Odense Marcipan, der, dengang som nu,
leverer marcipan til bagerier rundt om i hele landet. Her sad Henning Nielsen som konsulent i udviklingsafdelingen.
Med afsæt i samme grønne marcipan og ved
at kigge i en gammel tysk konditorbog fra 1930’erne
opstod ideen til Kajkagen.
Kastrup
»Der var en lille frølignende kage i petitfour-størrelse,
som vi tog og lavede i tørkagestørrelse.«
I næste nummer af Odense Marcipans varekatalog
kunne de så lancere Kajkagen til bagerne, og derfra
blev Kajkagen landskendt, og mange bagere tog produktionen
op.
Islev
"Man kan da ikke
sælge en grøn kage.
Den ser muggen ud," var
bagermesters kommentar til den første Kajkage.
Kaj fra Australien
(Ikke den på billedet)
Der findes en form for frøkager mange
steder i verden. I det sydlige Australien er
en frog cake med samme opbygning som
Kajkagen et lokalt ikon. Den blev indført i
1922 af bageren Balfour, der havde været
i Europa og hente inspiration.