Juleskrald: 10 tips til at undgå meget skrald i julen
1. Spar på skraldet!
Hjælp! Skraldeposen er ved at revne, og skraldemændene kommer først om en uge. Du kan selvfølgelig stille et par gode juleøl til skraldemændene sammen med alt dit overskydende skrald og håbe, at skraldemændene tager det hele med, men hvorfor ikke spare på skraldet i stedet, så skraldespanden er stor nok.
2. Gem gavepapiret til næste jul
Pak gaverne forsigtigt ud, så papiret kommer af i et helt stykke. Glat folderne ud, mens papiret ligger på et bord, læg det evt. dobbelt og vikl det rundt om et paprør fra en køkkenrulle. Gavebånd kan genbruges, hvis det også vikles rundt om et paprør. Næste år sparer du penge på gavepapir.
3. Gem dit julepynt til næste år
Måske har du allerede rigeligt, måske kan du eller andre i familien folde et par hjerter af det gavepapir, der ikke var helt nok til en af næste års gaver.
4. Spis risengrød lillejuleaften
Du skal måske have risalamande dagen efter, så kog risengrøden, tag en portion fra til at lave risalamande af og spis resten af risengrøden med smør, kanel, sukker og en god juleøl eller et glas saft til.
5. Køb ikke for meget guf
Julemiddagen mætter godt. Sørg for, at der for eksempel er ca. tre småkager til hver, 4 stykker konfekt og 4 stykker lakridskonfekt, en håndfuld nødder og et par æbler eller klementiner til hver. Køb ikke mere ind, end I realistisk har lyst til at fortære juleaften.
6. Overdriv ikke julemiddagen
Der er ingen grund til at have en halv flæskesteg og 20 brunede kartofler tilovers. Regn med, at hver kan spise 500-700 gram mad. Har du alligevel lidt and eller flæskesteg tilovers, så gem det til familiens julefrokost dagen efter.
7. Sæt kun det på bordet, som bliver spist
Ved julens traditionelle kolde bord: Sæt retterne ind i hold og sørg for at pakke det, der bæres ud, væk med det samme, så det kan holde sig. Sæt kun det på bordet, som bliver spist. Hvis maden skal kunne gemmes, må den højst være fremme på bordet i to timer.
8. Overdriv ikke julebuffeten
Julefrokosten behøver ikke at have omfang som en julebuffet på en restaurant. To slags gode sild, en fiskeret, en lun ret som medister med grønlangkål, måske en god julerullepølse, leverpostej, flæskesteg fra dagen før og et par sprødsalater, for eksempel af rødkål med bær eller grønkål med æbler og to, tre slags oste. Til kaffen kan du servere resterne af guf fra dagen før.
9. Giv gæsterne rester med hjem
Giv gæsterne mad med hjem, så det, du ikke kan spise selv, ikke kommer til at fylde i skraldespanden. Spar på plastfolie eller aluminiumsfolie, når du pakker maden sammen. Brug dine små skåle med underkopper som låg og læg flade ting mellem to tallerkener.
10. Pak skraldeposen som en kuffert
Tænk på, hvor omhyggeligt du pakker kuffert, når du skal få plads i din skraldespand. Læg plastikbakker, der har indeholdt kød eller klementiner, i bunden af posen, og fyld dem op med køkkenaffald, Tryk alle kartoner flade, fyld alle hulrum i skraldespanden ud, læg æbleskrog ud til fuglene og kaffegrums ud til regnormene.