Ingen gas på æblehotellet
Forbrugerne forventer, at æblerne er friske længe
Mange af de æbler, som bliver plukket i de danske æbleplantager i efteråret, ender hos Ørskov Frugt på Fyn. Her opbevares æblerne, til de køres ud i supermarkederne.
»Forbrugerne forventer at kunne få æbler i mere end oktober, hvor høsten er på sit højeste. Tidligere, hvor man opbevarede æblerne i mørke kældre, kunne de holde til jul,« fortæller Niels Ørskov, der er direktør i Ørskov Frugt.
Da æblerne kom på køl efter høsten, blev holdbarheden yderligere forlænget, så æblerne kunne holde sig ind i det nye år. Nu har man fundet ud af at styre atmosfæren i kølerummene, hvilket betyder, at man kan få æbler, der smager som nyhøstede, helt hen til slutningen på foråret, fortæller Niels Ørskov:
»I kølerummene, hvor æblerne bliver opbevaret, mindsker vi luftens indhold af ilt til cirka en procent. I luften omkring os er der 21 procent ilt, og det lave iltindhold betyder, at æblet holder sig friskt længere.«
Æblerne kan gå i dvale
Forklaringen ligger i, at æbler er levende organismer. Når et æble bliver høstet om efteråret, har det foretaget en modningsspurt. Æblet er forpustet og forbruger rigtig meget ilt. Når man mindsker iltindholdet i luften om æblet, kan man nærmest få æblet til at gå i dvale. Det betyder, at æblerne bevarer sprødheden og friskheden længere tid.
»Æbler plukkes modne i modsætning til for eksempel bananer. Modne æbler har det rigtige sukkerindhold og føles sprødt. Hvis æblet ikke kommer i dvale, nedbrydes stivelsen langsomt – og æblet virker mindre og mindre friskt,« siger Niels Ørskov.
Et af de spørgsmål, Coop ofte får, når det gælder æbler, er, om æblerne er behandlet med gassen smartfresh.
»Vi bruger ikke smartfresh, selvom det er en forholdsvis harmløs gas, som forhindrer æblerne i at optage ethylen. Smartfresh forlænger i princippet holdbarheden i butikken, så æblerne ikke bliver bløde og kedelige, mens de ligger i supermarkedet. De ser i princippet fine ud i ugevis,« fortæller Niels Ørskov.
Læg æblerne koldt
Æblerne fra Ørskov Frugt har alene ligget på et koldt, iltfattigt lager for at sikre friskheden i en lidt længere sæson.
»Vores æbler har et kort liv på hylden. Når vi tager dem ud af mørket, skal de spises. Hjemme kan du forlænge holdbarheden ved at lægge æbler i køleskabet. Der er også mørkt og koldt,« fortæller Niels Ørskov.