10 ting, du ikke vidste om æbler

Æblet er mere end en saftig eftermiddagssnack. Frugten spiller en væsentlig rolle i verdenshistorien, eventyr og i flere religioner. Var det egentlig et æble, som Adam og Eva tog en bid af, og hvorfor kaldes New York for "The Big Apple"? Læs 10 ting om æbler, du måske ikke har hørt før.

Adam, Eva og æblet

De fleste vil påstå, at Adam og Eva røg ud af Paradisets Have, fordi de trodsede Gud og spiste af æblet fra Kundskabens træ. Og selvom det syndige æble blandt andet har lagt navn til mænds adamsæbler, står der dog ingen steder i Bibelen, at den forbudte frugt faktisk var et æble. Forskere mener, at figner, granatæbler eller druer er et mere realistiske bud. Misforståelsen opstod måske, da Bibelen blev oversat til latin. Det latinske ord for æble - mālum - ligner nemlig til forveksling det latinske ord for ond - mălum.

Apple Computers

Medstifteren af Apple, Steve Jobs, arbejdede som ung på en æbleplantage i Oregon, USA og var efter sigende stor fan af Beatles’ pladeselskab Apple. Da han i 1976 skulle navngive sin nystiftede virksomhed, faldt valget derfor meget naturligt på Apple.

Et æble om dagen holder doktoren væk

Ordsproget dukker op første gang i 1866 i et engelsk blad. Den originale formulering lyder nogenlunde sådan: ”Spis et æble, inden du går i seng. Så holder du doktoren fra at tjene sine peng’.” Selvom æbler indeholder sunde kostfibre og C-vitamin, er det tvivlsomt, om frugten holder lægen væk. Ifølge Hjerteforeningen mindsker du chancen for hjertekarsygdomme med 9 procent, hvis du spiser tre daglige æbler. Så ordsproget skal måske revideres en smule.

Iduns ungdomsæbler

I nordisk mytologi er guderne ikke født udødelige, men får deres evige liv ved at spise gudinden Iduns gyldne æbler. Hun bevogter æblerne i et skrin, og lige meget hvor mange æbler guderne spiser, er der altid flere æbler i skrinet.

Isaac Newtons æbletræ

Tyngdeloven kan vi takke sir Isaac Newton for, men historien giver også et æble en stor del af fortjenesten. I 1665 fik fysikeren ifølge myten et æble i hovedet, mens han filosoferede i haven. Det faldende æble inspirerede hans revolutionerende tanker om tyngdekraften. Det er dog tvivlsomt, at han faktisk blev ramt af et æble. I stedet mener man, at han blot observerede sit æbletræ på Woolsthorpe Manor i Grantham, England. Træet findes den dag i dag og er over 400 år gammelt.

Jyske Lov straffer æblerov

Æbler var tydeligvis en alvorlig sag i 1200-tallet. I Jyske Lov fra 1241 slås der hårdt ned på æblerov, hvor frugttyveri ligestilles med indbrud: ”Men bryder en mand ind i en anden mands abildgård eller kålgård og stjæler kål eller æbler, da kan han blive tyv derfor, lige som om han stjal andre ting i hans hus.”

New York - The Big Apple

Der er lige så mange myter om, hvor navnet Big Apple stammer fra, som der er mennesker i New York. I virkeligheden stammer navnet oprindeligt fra byens mange hestevæddeløb, hvor man populært kaldte de største og mest lukrative løb for ”The Big Apple”. Det var sportsjournalisten John J. Fitz Gerald, der udbredte navnet gennem sine artikler i 1920’erne. Jagten på succes og den store gevinst, ”The Big Apple”, blev et symbol på hele New Yorks identitet.

Snehvide fik æblet galt i halsen

I Disneys Snehvide vågner prinsessen, da prinsen åbner glaskisten og kysser hende. Men i Brødrene Grimms oprindelige eventyr er historien mindre romantisk. Prinsens kys har ingen effekt, og nedtrykt transporterer han kisten hjem. Men på vejen snubler én af kistens bærere, og et stykke forgiftet æble falder ud af Snehvides mund, hvilket vækker den slumrende pige.

Et æble startede den Trojanske Krig

Den trojanske prins Paris er ifølge græsk mytologi dommer ved en skønhedskonkurrence mellem de græske gudinder, hvor præmien er et gyldent æble. Gudinden Venus vinder konkurrencen og æblet ved at tilbyde Paris verdens smukkeste kvinde som hustru. Problemet er, at den smukkeste kvinde Helena allerede er gift med kong Menelaos af Sparta. Paris kidnapper Helena, og krigen mellem Sparta og Troja tager sin begyndelse.

William Tells berømte æbleskud

Ifølge sagnet nægter William Tell at bukke for en hat på en pind, som repræsenterer kongens onde stedfortræder Gessler. For sin forbrydelse bliver både Tell og hans søn dømt til døden, medmindre han skyder et æble af sin søns hoved med sin armbrøst. Han rammer æblet og får senere i historien hævn på Gessler ved at dræbe ham med selvsamme armbrøst.

Læs mere om