Hvorfor gærer min hyldeblomstdrik?
Min hyldeblomstdrik begyndte at gære en uge efter, at den blev hældt på glasflasker, jeg havde skyllet med atamon. Jeg bruger cirka halvt så meget sukker, som der står i opskriften, og så bruger jeg lidt sødestof. Den får lov til at stå tre dage i køleskab, før den hældes på flaske. Hvad kan jeg have gjort forkert? Kan det eventuelt drikkes som cider?
Berit Grønning, Roskilde
Svar fra Winnie From Thesbøl
Der er flere faktorer, der kan være årsag til, at din hyldeblomstdrik gærer, men jeg tror, det er denne: Du halverer sukkermængden og tilsætter sødestof. Sukker konserverer drikken, vel at mærke hvis man bruger nok. Det har du ikke gjort i dette tilfælde. Når du ikke bruger så meget sukker, skal du tilsætte atamon, så drikken bliver konserveret.
Efter drikken er lavet, og før den kommer på flasker, kan den være udsat for svampesporer bl.a. i køleskabet. Om drikken kan drikkes som cider, afhænger af, hvilken gærtype der er gået i den, så det må du forsigtigt smage dig frem til.
Winnie From Thesbøl er mad-, måltids- og husholdningskonsulent og cand. pæd.