Hvorfor er der udenlandske æbler i butikkerne, når den danske frugt er i sæson?
Stort puslespil skal sikre danske frugter i æblesæsonen
Danskerne elsker æbler, og allerbedst smager de danske æbler, men hvorfor er der udenlandske æbler i supermarkedet, når de danske æbletræer bugner med æbler i august, september og oktober? Sådan lyder et spørgsmål, som Samvirke jævnligt får fra Coops medlemmer, og der er flere årsager til det sammensatte æbleudvalg om efteråret.
Den første del af forklaringen skal findes i et stort puslespil, Coops indkøbere forsøger at lægge hvert år. Puslespillet skaber et overblik over, hvilke danske æbler og pærer der kan høstes på bestemte tidspunkter. Målet er at sikre så mange danske frugter som muligt på hylderne i sæsonen. Og at få lagt en plan, der sikrer, at de æbler, der kan gemmes, bliver gemt, så der også er danske æbler hen på vinteren. Det er nemlig ikke alle danske æbler, der egner sig til at blive opbevaret.
Danskerne elsker æbler, der ikke kan dyrkes i Danmark
En helt anden problemstilling: Danskernes smag har ændret sig. Vi vil meget gerne have meget søde og meget sprøde æbler, og de dyrkes ikke optimalt i det danske klima, men typisk i Italien og Frankrig. De danske æbler er typisk syrligere. Sæsonen for de sprøde, søde æbler, som danskerne elsker, kommer først for alvor i gang i slutningen af september. Kigger man ud i haven eller i naturen på æbletræerne, er der mange træer, hvor æblerne måske har set modne ud i nogle uger. Men de er ikke lige så søde, og for at have æbler, der matcher forbrugernes smag, er Coop nødt til at hente æbler i europæiske lande syd for os.
Et af de steder i Danmark, hvor temperaturen er optimal til dyrkning af æbler, er på Fejø, der ligger nord for Lolland. I mange år har Fejø-frugt leveret æbler til Irma-kæden, og i år kommer frugten ud i Coop-butikker i hele Danmark.
Læs artiklen: 8 populære æbler og hvornår du kan købe dem
En anden forklaring, der både er simplere og kedeligere: I perioden kan frugt fra vores nabolande være billigere, og for nogle forbrugere er prisen på et æble eller en pose æbler et af de vigtigste parametre for deres valg.
Skal man ikke spise lokale råvarer, når der er sæson?
»Spis lokale råvarer, der er i sæson«. Sådan lyder klimarådet, men tænker du, at danske æbler er de eneste, der er klimavenlige, tager du i en del tilfælde fejl, lyder det fra Thomas Roland, der er CSR-chef i Coop:
»Det er rigtigt, at det mest klimavenlige æble er det lokale æble i sæsonen. Men der er en række nuancer til det: Det konventionelle danske æble, der er sprøjtet for skurv, er uhyre klimavenligt. Men ikke lige så miljøvenligt som et økologisk æble. Samtidig er det vigtigt at
hæfte sig ved, hvad der er lokalt, når det gælder klima. Et æble fra Tyskland, Sverige, Polen, Frankrig eller andre lande omkring os er lige nu nærmest lige så klimavenlige som danske æbler. Så en lokal råvare kan i klimamæssig sammenhæng godt være en udenlandsk vare.«
Æbler fra Chile kan være klimavenlige
Æbler kan holde længe, hvis de bliver opbevaret rigtigt. Avlerne og supermarkederne kan holde æbler friske på køl i mange måneder. Når man lægger et æble på et mørkt lager, hvor temperaturen sænkes og mængden af ilt i luften holdes lav, sættes æblets modning i stå. På et æblelager kan man holde æbler friske i månedsvis, men på et tidspunkt sker der et skifte i, hvad der er mest klimavenligt:
Det er mere klimavenligt at spise et æble fra Chile, der er sejlet til Danmark, end at spise et dansk æble, der har ligget på kølelager i 5-7 måneder.
Forklaringen ligger i det energiforbrug, der skal bruges på at køle æblerne i flere måneder sammenlignet med den energi, man bruger til at sejle æblerne fra eksempelvis Sydamerika. I løbet af vinteren har man brugt så meget energi på at holde danske æbler friske, at æblerne fra eksempelvis Chile er mere klimavenlige.
Blommer er heller ikke danske – for vi kan ikke lide dem, der vokser på danske træer
Æbler er ikke den eneste frugt, danskerne er optagede af, hvor kommer fra. Vi sætter også særlig stor pris på danske pærer og danske blommer, men når det gælder blommer, dækker den danske blommeproduktion slet ikke efterspørgslen, fortæller Thomas Roland:
»Danskerne elsker store, kødfulde blommer. Sådanne blommer har dårlige vækstbetingelser i Danmark. De er svære at dyrke - de trives bedre i klimaet syd for os. Vi har i år leveret blommer fra Fejø til butikker i hele Danmark med stor succes, men vi bliver nødt til også at have udenlandske blommer, der i øvrigt er lige så klimavenlige, på hylderne.«
Kunne supermarkederne ikke gå foran i klimakampen og sikre, at der kun er lokale frugter på hylderne?
»Supermarkederne er bygget op omkring et frit valg. Vi kunne selvfølgelig fjerne æbler fra hylderne i visse perioder, men igen: Et æble fra Chile kan være bedre end et langtidsopbevaret æble fra Danmark. Hvis danskerne kan acceptere mange måneder om året uden æbler eller andre frugter, kan vi fjerne dem, men det nytter jo ikke, hvis det kun er Coop, der fjerner æbler fra hylderne. Så går kunderne blot over til konkurrenterne, og så har klimaet ikke vundet noget som helst.«
Kilder: Ud over interview med Thomas Roland bygger artiklen på samtaler med Coops indkøbere og leverandører af frugt