Hvordan undgår jeg salt fiskekonserves?
For at få fisk nok, og fordi det smager godt, spiser jeg meget fiskekonserves, for eksempel makrel i tomat og marinerede sild. Jeg vil samtidig gerne nedsætte mit saltforbrug, så jeg er kommet i lidt af et dilemma, fordi fiskekonserves indeholder meget salt. Har I et godt råd om, hvilke slags fiskekonserves man kan spise uden at få meget salt?
Kurt Christensen, Næstved
Svar fra
Du har ret i, at det er et dilemma. Alle former for fiskekonserves indeholder salt, og for meget salt kan være problematisk for bl.a. blodtrykket. Men der er forskel på, hvor meget salt de forskellige former for fiskekonserves indeholder, så det er muligt at spare på saltet, uden at du behøver holde op med at spise fiskekonserves. Her er en top 15 over saltindholdet i nogle forskellige produkter pr. 100 g. De mindst saltholdige er først på listen.
1. Makrel i tomat: 0,6 g
2. Tun i tomat: 0,8 g
3. Røget sild: 0,9 g
4. Røget makrel: 1,0 g
5. Torskerogn (konserves): 1,2 g
6. Makrelfilet naturel: 1,5 g
7. Tun i olie: 1,5 g
8. Tun i vand: 1,5 g
9. Fiskefrikadelle: 1,6 g
10. Sildepostej: 1,8 g
11. Karrysild: 2,3 g
12. Marinerede sild: 3,0 g
13. Røde sild: 3,0 g
14. Røget laks: 3,7 g
15. Gravad laks: 4,8 g
Eksempler på nogle saltbesparende udskiftninger:
• Fra gravad laks til røget laks
• Fra røget laks til marinerede sild
• Fra marinerede sild til karrysild
• Fra karrysild til fiskefrikadelle
• Fra fiskefrikadelle til tun i olie
• Fra tun i olie til tun i tomat
• Fra tun i tomat til makrel i tomat
Vælg de ændringer, der er relevante for dig.
Husk også at spise masser af frugt og grønt. Det har et lavt saltindhold og et højt kaliumindhold, der modvirker den blodtryksforøgende effekt af salt (natrium) inde i kroppen.